Foto: pixabay
Društvo

U Pančevu komaraca manje, ali nosilaca virusa Zapadnog Nila ima na 16 lokacija

Pančevo, Sre, 02/08/2017 - 14:04
Aleksandar Stojković

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Beograd u Pančevu prisustvo komaraca nosilaca virusa Zapadnog Nila potvrđeno je na 16 od 22 lokacije na kojima se postavljaju klopke radi uzimanja uzoraka. Ono što je važno napomenuti je da je ukupna brojnost komaraca daleko manja od dozvoljene na 20 od 22 lokacije. Uzorci su uzimani 30. i 31. jula, nakon izvršenog tretmana suzbijanja odraslih komaraca.

Ukupan broj komaraca veći je samo u Jabuci i na Starom Tamišu. 

Komarci koji su nosioci virusa Zapadnog Nila pronađeni su na sledećim lokacijama: Omoljica, Vojlovica, Starčevo, Fabrika stakla, Bolnica, Banatski Brestovac, Ivanovo, Karaula, Jabuka, Glogonj, Kačarevo, Farma Kačarevo, Banatsko Novo Selo, Nadel, Kudeljarski nasip i Sportski centar na Misi.

Prema rečima gradske sekretarke za ekologiju, Zdenke Miljković, bez obzira što je broj komaraca manji od dozvoljenog, zbog prisustva nosilaca virusa Zapadnog Nila naređeno je ponovno suzbijanje ovih insekata. Problem predstavljaju visoke temperature, jer da bi preparat delovao, potrebno je da u vreme kada se tretman vrši (a to je oko 19 sati) temperatura bude bude ispod 30 stepeni Celzijusa. Po prognozama RHMZ-a, čekaju nas vreli dani, tako da je pitanje da li će tretman moći da se obavi pre sredine sledeće nedelje.

Od gradske sekretarke smo saznali i da je u poređenju s prethodnim godinama ukupan broj komaraca daleko manji od dozvoljenog. Tako je, primera radi, u ritu ispod mosta, prethodnih godina znalo da bude i 3-4000 ovih insekata u klopci, a prema poslednjem merenju bilo ih je svega 20. Zdenka Miljković podvlači važnost akcije suzbijanja larvi kućnih komaraca larvicidom koja je u toku.

Dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančeva, obavestila nas je da u našem gradu nema obolelih od bolesti Zapadnog Nila.Marketing

Najnovije vesti