Kompjuter Foto: pixabay
Društvo

U Srbiji 85 odsto dece na internetu provodi više od sat dnevno

Izvor: 
Beta Sre, 11/05/2016 - 09:38

U Srbiji oko 85 odsto dece koja koriste internet na njemu svakodnevno provode više od sata, u mladjem uzrastu najviše vremena se provodi uz igrice, dok su tinejdžerima najzanimljivije društvene mreže, pokazalo predstavljeno istraživanje Unicefa, koje je predstavljeno u utorak, 10. maja.

Roditelji koji su bili deo istraživanja, njih 25 odsto, potvrdilo je da su se zajedno sa svojim detetom suočili sa rizničnim i problematičnim situacijama na internetu.

Istraživanje Unicefa sprovedeno je medju 614 ispitanika, roditelja dece uzrasta od osam do 17 godina.

Zaključak i preporuka Unicefa je da roditelji treba da budu dovoljno edukovani i informisani kada je reč o internetu, a ključno je i razvijanje poverenja i razgovor sa decom, kako bi se predupredile potencijalne opasnosti interneta.

Istraživanje je pokazalo da 17 odsto roditelja smatra da veoma dobro poznaje internet, 46 odsto "uglavnom dobro", a 31 odsto "ne previše".

Statistika pokazuje da 85 odsto dece poseduje sopstveni mobilni telefon, a svako drugo dete poseduje i sopstveni IT uredjaj, PC, laptop ili tablet. Sa tih uredjaja deca potpuno samostalno pristupaju internetu.

Interesovanje za korišćenje interneta raste kod starije dece, a oko 10 godine primetno se produžava vreme koje deca provode na internetu.

„Komunikacija na društvenim mrežama okupira starije uzrasne grupe, nakon 12 godine, a na uzrastu od 14 do 17 godina to je za 70 odsto njih svakodnevna internet aktivnost", pokazalo je istraživanje.  

Na opštoj listi roditeljskih briga i strahova internet je visoko kotiran, pa 65 odsto roditelja smatra da je to nebezbedno mesto, a kao najveće rizike vide dostupnost neprikladnog materijala i kontakte sa nepoznatim osobama.

Istovremeno, 73 odsto roditelja smatra da su njihova deca sposobna da se izbore sa rizicima i neprijatnim situacijama na internetu.

Zamenica direktora Unicefa u Sbiji Severine Leonardi istakla je da dostupnost neprikladnog sadržaja na internetu ne treba da prodje nekažnjeno, a da i sama dece treba da budu svesna rizika kojem se izlažu na internetu, da ga prepoznaju i o tome razgovaraju sa roditeljima.

Roditelji treba da budu povezani sa svojom decom i da zajedno sa njima unapredjuju svoje internet veštine, digitalnu pismenost i osvešćenost", kazala je Leonardi.

Jedan od zaključaka istraživanja Unicefa je i da škola treba da pruži podršku roditeljima i deci kada je reč o zaštiti na internetu, a oko 60 odsto roditelja smatra da su škole ključna karika u tom lancu. 

Najnovije vesti

Sport
Tamiš Pančevo - Mladost Zemun košarka KLS

Težak poraz „Tamiša" u Beogradu

Jedan od favorita za najviši plasman u Košarkaškoj ligi Srbije, ekipa beogradskog „Dinamika", u trećem kolu prvenstva ubedljivo je slavila protiv „Tamiša" rezultatom 78:55 (18:15; 21:19; 21:7; 18:

Sport

„Želji" bod u Sremskoj Mitrovici

Fudbaleri pančevačkog „Železničara" osvojili su bod u 11. kolu Srpske lige grupe „Vojvodina", pošto je duel sa ekipom „Radničkog" u Sremskoj MItrovici završen bez golova. Posle kiksa na svom