Kupanje u tamišu
Društvo

U utorak, 21. juna, počinje leto

Izvor: 
Beta Sub, 18/06/2016 - 11:00

Leto na severnoj zemljinoj hemisferi počinje u utorak 21. juna, 34 minuta posle ponoći, što je ujedno i najduži dan u godini, rečeno je agenciji Beta u Astronomskom društvu „Ruđer Bošković".

Prema rečima sekretara društva, Milana Jeličića, u tom trenutku Sunce će biti najdalje od nebeskog ekvatora, pa je taj dan poznat i kao dugodnevnica.  

Prvog dana leta obdanica će trajati 15 sati i 36 minuta, a noć 8 sati i 24 minuta. Već od sledećeg dana obdanica počinje da se skraćuje.  

Leto će trajati do 22. septembra u 16.21, kada počinje jesen.  

Tog dana je takozvana ravnodnevnica, kada i dan i noć traju približno 12 sati.  

„Da zemlja nema atmosferu, odnosno vazdušni omotač, tog dana bi i obdanica i noć trajali po 12 sati. Ali pošto vazdušni omotač postoji i Sunce delimično uzdiže iznad horizonta, obdanica je duža za nekih deset minuta od noći", rekao je Jeličić.

Najnovije vesti

Sport
Tamiš Pančevo - Mladost Zemun košarka KLS

Težak poraz „Tamiša" u Beogradu

Jedan od favorita za najviši plasman u Košarkaškoj ligi Srbije, ekipa beogradskog „Dinamika" u trećem kolu prvenstva ubedljivo je slavila protiv „Tamiša" rezultatom 78:55 (18:15; 21:19; 21:7; 18:

Sport

„Želji" bod u Sremskoj Mitrovici

Fudbaleri pančevačkog „Železničara" osvojili su bod u 11. kolu Srpske lige grupe „Vojvodina", pošto je duel sa ekipom „Radničkog" u Sremskoj MItrovici završen bez golova. Posle kiksa na svom