• UN: Najtoplija godina do sada

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Svetska meteorološka organizacija saopštila je ove nedelje da temperature u svetu prvih šest meseci ove godine oboraju rekorde i da je 2016. godina na putu da postane najtoplija godina od kada se vrše merenja temperature. 

    Jun 2016. godine je 14 uzastopni mesec rekordnih visokih temperatura zemlje i okeana, a ujedno i 378 uzastopni mesec sa temperaturama iznad proseka za dvadeseti vek. Poslednji mesec u kojem su temperature bile ispod proseka 20. veka bio je decembar 1984. 

    Prosečne temperature u prvih šest meseci 2016. godine bile su za 1.3 °C toplije nego u pred-industrijskoj eri krajem 19. veka. Ujedno prosečne svetske temperature zemlje i okeana za period januar-jun 2016. bile su za 1.05 °C više od prosečnih temperatura u 20. veku, oborivši prošlogodišnje rekordni prosek za 0.20 °C. Uz to, temperature u svakom mesecu ove godine bile su rekordno visoke, a zemlje i okeani širom sveta bili su topliji ili mnogo topliji od prosečnih vremenskih uslova. 

    Ove godine led u Severnom ledenom okeanu se otopio mnogo brže i ranije nego prethodne, što je još jedan od indikatora klimatskih promena, a nivo ugljen dioksida u vazduhu, koji dovodi do globalnog zagrevanja, dostigao je novi maksimum

    Svetska meteorološka organizacija je naglasila i da je do sada koncentracija ugljen dioksida u atmosferi prevazišla simboličnu granicu od 400 čestica u milion. Nivo ugljen dioksida varira u odnosu na godišnje doba, ali je zabeležen trend porasta koncentracija. U prvoj polovini 2016. godine zabeležen je iznenađujući porast, koji je u junu 2016. dostigao broj od 407 čestica u milion, za četiri veći nego u junu 2015. godine. 

    – Ovi podaci ukazuju na još snažniju potrebu za odobrenjem i primenom Pariskog sporazuma o klimatskim promenama i da se ubrza prebacivanje proizvodnje na onu sa niskom emisijom ugljen dioksida i na obnovljive izvore energije, rekao je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije, Peteri talas.

    Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun, zbog ovog je pozvao je svetske lidere da do 21. septembra pokrenu instrumente ratifikacije, prihvatanja, odobravanja i pristupanja Pariskom sporazumu  klimatskim promenama. On je dodao da će ovo biti prilika za sve zemlje, koje to do sada nisu učinile, da javno prihvate sporazum do kraja 2016. godine. 

     

    Svetska meteorološka organizacija saopštila je ove nedelje da temperature u svetu prvih šest meseci ove godine oboraju rekorde i da je 2016. godina na putu da postane najtoplija godina od kada se vrše merenja temperature. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]