• Unija mladih Pančeva i radnici Petrohemije popunili neophodne rezerve

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Unija mladih Grada Pančeva u saradnji sa Službom za transfuziju krvi organizovala je akciju dobrovoljnog davanja krvi povodom Međunarodnog dana mladih, koja je sprovedena danas 12.8. od 9 do 11 časova.

    Na poziv za dobrovoljno davanje krvi javilo se dvanaestoro mladih ljudi koji su svojom humanošću pomogli onima kojima je ova pomoć od životnog značaja. Osim ove akcije, juče i danas je organizovano i dobrovoljno davanje krvi u pančevačkoj firmi Petrohemija, gde je svoju krv dobrovoljno dalo 89 humanih ljudi.

    Karakterisitično je da su rezerve krvi u letnjim mesecima niske u skoro svim transfuzijama širom Srbije, pa je tako prethodne nedelje do problema došlo i u Pančevu, kada je proglašena nestašica B- i 0- krvne grupe. ‘’ Tih dana smo morali da pozivamo naše redovne davaoce telefonom, jer smo imali pacijente kojima su ove krvne grupe bile potrebne, i oni su se u velikom broju odazvali’’, rekla je Dr Radmila Railić Ristovska, šef odseka bazične transfuzije i dodala: ‘’Koristim ovu priliku da se zahvalim svima jer smo na taj način uspesli da popunimo rezerve krvi tih krvnih grupa.’’

    Obzirom da svaka jedinica krvi znači, pogotovo u letnjim mescima, iz Službe za transufziju krvi poručuju da je svaka ponuda za novim akcijama dobrovoljnog davanja krvi više nego dobrodošla. ‘’Zahvaljujući prikupljenim jedinicama krvi, do ovog trenutka, može se reći da su rezerve stabilizovane. Verujem da će ih biti dovoljno za normalno funkcionisanje 3 dana i duže’’, rekla je Dr Radmila Railić Ristovska.

    Osim akcija koje Zavod za transfuziju krvi s vremena na vreme organizuje, važno je napomenuti da veliki broj jedinica krvi dolazi od dobrovoljnih davaoca koji samoincijativno daju krv.

    M.M.Veličković

    Iako je prethodne nedelje Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Pančevo proglasio nestašicu krvi B- i 0- krvne grupe, dobrovoljni davaoci uspeli su svojom humanošću da popune potrebne rezerve

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo