Foto: Vladimir Đoković
Društvo

URBANIZAM: Nova trasa teretne obilazne pruge nepovoljna za Pančevo i opasna za Pančevce

Pančevo, Sre, 24/01/2018 - 08:06
Vladimir Đoković

 

 

Pančevačko gradsko javno preduzeće “Urbanizam” iznelo je svoje mišljenje i dalo sugestije na Studiju o proceni uticaja na životnu sredine – Idejni projekat teretne obilaznice pruge Beli potok – Vinča – Pančevo sa drumsko-železničkim mostom preko Dunava kod Vinče.

Radi se o idejnom rešenju Saobraćajnog instituta CIP, naručenoj od strane nadležnog ministarstva i urađenoj na osnovu dobijenih uslova, koje buduću železničku obilaznicu oko Beograda  preko budućeg drumsko železničkog mosta Vinča – Starčevo,  rafinerijskim kolosekom od Bavaništanskog puta vodi preko stanice Pančevo Varoš pravo na stanicu Pančevo Glavna. Železnički tereti se tako, uostalom kao i pre 4 godine, vode kroz građevinsku zonu i gusto naseljenih delova Pančeva: Mise, Koteža 1 i 2.

- Glavni i osnovni cilj izgradnje drumsko železničke obilaznice oko Beograda i Pančeva se planom ne ostvaruje u potpunosti, s obzirom da se železnički teretni saobraćaj ne izmešta izvan grada Pančeva, već se nasuprot tome, uvodi na postojeću, problematičnu industrijsku prugu (vlasnik NIS), obrazlažu neslaganje pančevački urbanisti da se odvajanjem kraka buduće pruge za Vršac dodatno zauzima pančevačka građevinska zona uz zadržavanje svih već postojećih pruga u gradu.

- Ove pruge prolaze kroz stambena naselja i predstavljaju, a i predstavljaće, potencijalnu opasnost od ekcesnih situacija pri transport opasnih tereta železnicom, konstatuju iz gradskog “Urbanizma”.

Pančevački urbanisti navode i da postojeće i planirane pruge presecaju veliki gradski građevinski prostor koji je namenjen za stambene i poslovne zone i tako utiču na njegovo devastiranje.

- Na ovako planiranoj trasi železničke obilaznice se pojavljuju ugrožene deonice (potrebne su posebne zaštite uglavnom od buke i vibracije) na velikoj dužini od 2,5 kilometara, primećuju urbanisti.

Buduća trasa pruge preseca brojne kanale, primećuju urbanisti, a kroz Idejni projekat se spominje i njihovo zatrpavanje da bi prošla pruga.

Pančevački urbanisti savesno su upozorili i da su istraživanja za kompletnu deonicu pruge obavljena 2006. i 2007. godine, te da postoji neusklađenost između tekstualnog i grafičkog dela jer u jednom postoji veza Azotara i Petrohemije na novu prugu a po grafici toga nema.

- Na osnovu svega prethodno navedenog, mišljenja smo da je rešenje dato predmetnim idejnim projektom u skladu sa planovima višeg reda, ALI smatramo da je NEPOVOLJNO za Grad Pančevo, i upozoravamo na POSLEDICE koje mogu nastati. Pruga tog ranga i takvog intenziteta, sa teretnim vagonima opasnog tereta, koji prolazi kroz stambeno tkivo Pančevo, predstavljaće OPASNOST za građane i morala bi da bude izmeštena daleko izvan naselja, zaključuju i ocenju u dokumentu stručnjaci gradskog JP “Urbanizam”.

Pre više od četiri godine planirana obilaznici koja teretni saobraćaj čitave južne pruge (ali i juga Evrope) vodi kroz Pančevo izazvala je masovni bunt najugroženijih stanovnika naselja Misa. Kompromisno Skupština grada Pančeva donela Zaključak o pokretanju inicijative za izmenu važećih planskih dokumenata – prostornog i generalnog urbanističkog plana Pančeva.

Na realizaciji ovog zaključka se taman toliko radilo da bi 4 godine kasnije dobili Idejni projekat koji, obilazeći Beograd, teretni železnički saobraćaj vodi kroz gusto naseljena stambena naselje Pančeva. Marketing

Najnovije vesti