• Ustavni sud suspendovao odredbu o penzonisanju žena sa 60 godina

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ustavni sud Srbije suspendovao je, u četvrtak 8. oktobra, primenu odredaba Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, kojima je regulisano penzionisanje žena na osnovu navršenih određenih godina života.

    Kako se navodi u saopštenju, Ustavni sud je obustavio primenu pojedinačnih akata koji bi bili doneti na osnovu spornih odredaba do donošenja konačne odluke o tim pitanjima. 

    Analizom osporenih odredaba Ustavni sud ocenio je da je zakonski osnov za prestanak radnog odnosa zbog određenih godina života, koji se odnosi samo na žene, sporna sa stanovišta Ustavom garantovane zabrane polne diskriminacije, kao i zajamčene dostupnosti radnih mesta svima pod jednakim uslovima.

    Ustavni utvrdio je da se osporenim odredbama uređuje institut prestanka radnog odnosa po sili zakona, kao jedan od načina smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru prestankom radnog odnosa zbog odlaska starosnu penziju i da po tom osnovu radni odnos može da prestane samo ženama, a ne i muškarcima.

    Sud je ocenio da početak primene člana 20. Zakona kao i mere racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru koje podrazumevaju ukidanje pojedinih radnih mesta ili smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, predstavljaju „neotklonjive štetne posledice za one na koje bi se sporne odredbe primenile.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo