• Usvojeni novi propisi o radu policije, javnom redu i okupljanju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U utorak, 26. januara poslanici Skupštine Srbije usvojili su nove propise o radu policije, kao i zakone koji uređuju oblasti javnog reda i mira i okupljanje građana. Opozicija je podnela brojne amandmane, ocenivši da nova pravila omogućavaju politizaciju policije i guše slobodu okupljanja.

    Novi Zakon o policiji predviđa pooštrene uslove za zapošljavanje u policiji, ali i za ostanak u toj službi. Napredak u policiji i promosvisanje moći će da se postigne kroz zasluge i znanja, a propisi su usklađeni sa EU standardima. Cilj ovog zakona je sprečavanje korupcije unutar policije, pa je predvidjeno i jačanje sektora unutrašnje kontrole. Taj sektor će od sada moći da nadzire sve zaposlene u MUP-u, a ne samo pripadnike policije. 

    Novina je da se ukida Protivteroristička jedinica (PTJ), dok ostaje Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ). Ovim zakonom je predviđena i mera po kojoj će policija moći da koristi i elektrošokere.

    Novi zakon o javnom okupljanju odobrava skupove ispred svih institucija, izuzev strateških objekata u oblasti vodosnabdevanja, energetike, vojske i policije. Takođe, okupljanja neće biti moguća ni ispred vrtića ili škola. Javna okupljanja biće dozvoljena od šest do 24 sata. Skupovi u pokretu moći da se zaustave ispred bilo koje tačke, ali, kako su naveli predlagači, ukoliko oni ne uzrokuju saobraćajne kolapse i ne otežavaju živote građana. 

    Obaveza prijavljivanja skupova u zatvorenom prostoru neće postojati, ali organizatori treba da vode računa o bezbednosti i snose odgovornost. Definisana je odgovornost organizatora i obaveza redarske službe koja će voditi računa o javnom redu i miru.

    Novim propisima dozvoljeno je spontano okupljanje gradjana, ali da u tom slučaju ne sme da postoji bilo kakav javni poziv.

    Zakonom o javnom redu i miru uvedeni su neki novi prekršaji, a izbačeni zastareli. On predviđa i sankcionisanje prosjačenja, uz kazne do 5.000 do 10.000 ili zatvorsku kaznu od 30 dana.

    Tumačenje snova i proricanje sudbine, takodje će biti sankcionisano kaznama od 10.000 do 50.000 dinara ili dobrovoljnim radom od 40 do 120 časova. Za prostituciju, one koji joj se odaju ili je koriste, predvidjene su kazne od 50.000 do 150.000 dinara.

    Ovim zakonom, izmedju ostalog, biće regulisano korišćenje uredjaja na daljinu, a posebna pažnja biće posvećana zaštiti i nadzoru dece i maloletnika.

    Takodje, Zakon o javnom redu i miru ustanovljava i nadležnosti komunalne policije u toj oblasti, jer komunalna policija nije postojala kada je usvojen prethodni zakon.

    U utorak, 26. januara poslanici Skupštine Srbije usvojili su nove propise o radu policije, kao i zakone koji uređuju oblasti javnog reda i mira i okupljanje građana. Opozicija je podnela brojne amandmane, ocenivši da nova pravila omogućavaju politizaciju policije i guše slobodu okupljanja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo