Sastanka u Gradskoj upravi na temu uvođenja romskog jezika u škole
IZBORNI PREDMET

Uvođenje romskog jezika u škole

Pančevo, Sub, 05/09/2015 - 14:01

– Biće potrebno pronaći prostor, učionice, pa ih opremiti, za šta je potrebno opredeliti novac iz budžeta – naveo je većnik Miodrag Radojković.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje inicirao je uvođenje nastave na romskom jeziku u pančevačkim osnovnim školama. Na sastanku sa direktorima škola s teritorije grada, Jelena Jovanović iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje odgovarala je na pitanja direktora kako da se romski jezik uvede u pančevačke škole.

Prilikom uvođenja romskog jezika funkcioniše isti princip kao i kod jezika drugih nacionalnih manjina. Jelena Jovanović kaže da osnovci, i to uglavnom učenici od 1. do 4. razreda, nakon redovne nastave imaju čas romskog jezika, odnosno dva tokom jedne sedmice. Kada je reč o predavačima, Jovanovićeva kaže da je jedna nastavnica obučena i certifikovana da predaje romski jezik u pančevačkim školama.

– Da bi neko predavo romski jezik neophodno je da ima završenu srednju školu. Mi radimo na kreiranju romske intelektualna elite, i shodno tome imamo i školu za obuku predavača u Vršcu, koji će u budućnosti preuzeti ulogu predavača od sadašnjih nastavnika. Shodno obrazovnoj strukturi romske populacije biramo kadrove koji su nama dostupni. Ti predavači su obučeni i stručni da drže nastavu romskog jezika, kao i da govore o romskoj istoriji i kulturi – naglasila je Jelena Jovanović.

Zamenik gradonačelnika Saša Levnajić ističe da će lokalna samouprava podržati uvođenje romskog jezika kao izbornog predmeta, kao i da će pomoći koliko je moguće.

– Upravo ovim sastankom gradska vlast pokazuje, da želi da podrža ovaj projekat. Želimo da utvrdimo šta će biti potrebno da se uradi i koliko lokalna samouprava treba da učestvjue, pošto je ovakva ideja podržana i od ministarstava i pokrajinskih sekretarijata – istako je Saša Levanajić.

Većnik zadužen za obrazovanje Miodrag Radojković kaže, da će iako Grad nije osnivač škola, ipak pomoći prilikom obezbeđivanja uslova za održavnje nastave na romskom jeziku.

– Biće potrebno pronaći prostor, učionice, pa ih opremiti, za šta je potrebno opredeliti novac iz budžeta, što će lokalna samouprava i uraditi – naveo je Miodrag Radojković.

Da bi u jednoj školi romski jezik bio uveden kao izborni predmet potrebno da je da to želi minum petnestoro učenika, odnosno njihovi roditelji. Međutim, direktorka osnovne škole u Banatskom Brestovcu Daliborka Bojković Breti, kaže da je u njenoj školi bilo zainteresovanih. ali nije ispunjen minimum pa im Pokrajina zbog toga nije odobrila uvođenje nastave.

– Očekujem da Pokrajina pronađe rešenje u slučajevima kada je manje prijavljenih učenika od minimalnog potrebnog broja za uvođenje romskog jezika u škole, pošto je takva situacija u brestovačkoj školi. Nastavnici i đaci, kao i njihovi roditelji žele uvođenje nastave na romskom jeziku – obrazložila je Daliborka Bojković Breti.

Predlog direktora pančevačkih škola je da bukvari na romskom jeziku budu besplatni, kako bi se okalašalo roditeljima, a predstavnica Pokarjinskog sekretarijata je obećala da će pokrajina izaći u susret u ovom slučaju.Marketing

Najnovije vesti