• Večeras počinje letnje računanje vremena

    Letnje računanje vremena počinje večeras, kada ćemo kazaljke na časovnicima pomeriti sa 2 na 3 sata.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Večeras počinje letnje računanje vremena
    Foto: Pixabay

    Prelazak na letnje računanje vremena znači da će se spavati kraće, ali će naredni dan biti duži.

    Ove godine, letnje računanje vremena trajaće od 31. marta do 27. oktobra.

    Zašto je sporno letnje računanje vremena?

    Do 27. marta 1983. godine nije se pomerao sat u našoj zemlji, a tog dana je, u skladu s odlukom Evropske unije uvedeno i letnje računanje vremena.

    Međutim, mnoge države su ukinule ovu praksu, a i dalje postoje sporenja da li treba pomerati sat dvaput godišnje ili uvesti samo zimsko računanje.

    Jedan od razloga koji se najčešće navodi kao motiv za napuštanje letnjeg računanja jesu naučna istraživanja o uticaju pomeranja sata na zdravlje ljudi, koja se sve češće sprovode u svetu, a uglavnom pokazuju negativne posledice te prakse.

    Saglasnost o predlogu Evropske komisije da se ukine sezonsko pomeranje sata poslednje nedelje u martu, odnosno u oktobru, još nije postignuta. Predlog je 2019. godine podržao Evropski parlament, a države članice dobile su rok do aprila 2020. godine da se izjasne da li će koristiti letnje ili zimsko računanje vremena.

    Do konačne odluke nikada nije došlo, jer je u martu 2020. godine proglašena pandemija korona virusa, u većini država Evrope uvedene su stroge epidemiloške mere, a izjašnjavanje o ovom pitanju nije nametnuto kao jedan od prioriteta.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija