• Visoke temperature šok za organizam

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prolećne temeprature u februaru ne pogoduju ni zdravim i mladim ljudima, a posebno loše utiču na hronične bolesnike. Velika i česta temperaturna kolebanja, kako smo saznali od dr Mirolsava Tepšića, načelnika Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Pančevo, najviše ugrožavaju srčane bolesnike. Prema njegovim rečima tokom januara Hitnoj pomoći javljao se veliki broj pacijenata zbog povišenog krvnog pritiska i zbog kompilkacija srčanih bolesti, a taj trend se nastavio i ovog meseca. Visoke temperature vazduha ne prijaju ni asmatičarima, a povećan je i broj pacijenata sa simptomima prehlade i virusnih infekcija, naročito stomačnih.

    Topli sunčani dani utiču i na raspoloženje, а građani se mogu se osetiti i umorno, neispavano i malaksalo.

    Ovakve temperature su šok za organizam, posebno što nisu ujednačene i u kontinuitetu. Za adaptaciju na nove vremenske prilike organizmu je potrebno dve nedelje”, kaže za naš portal dr Miroslav Tepšić.

    On savetuje hroničnim bolesnicima da obavezno uzimaju terapiju i da se konsultuju sa izabranim lekarom. Preporučuje veći unos vitamina C, prevashodno putem svežeg voća i povrća, i adekvatno oblačenje.

    Sa današnjih 20 stepeni, temperatura će već u četvrtak pasti za oko dvanaest stepeni, a zatim se do kraja nedelje očekuje ponovo pretežno sunčano i toplije vreme.

    I. Predić

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]