• Za izbegavanje upisa u vojnu evidenciju kazna do 50.000 dinara ili 60 dana zatvora

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarstvo odbrane od Nove godine uvodi u vojnu evidenciju mladiće rođene 1999. godine, koji tokom 2017. postaju punoletni, kao i one starije koji iz bilo kog razloga nisu izvršili tu obavezu. 

    Upis u vojnu evidenciju obavlja se u svim centrima Ministarstva odbrane pri lokalnim samoupravama (nekadašnji vojni odseci), radnim danima od devet do 15 časova.  Sa sobom treba poneti ličnu kartu ili drugi dokument na osnovu kojeg se može utvrditi njihov identitet. Državljani Srbije koji žive u inostranstvu treba da se obrate ambasadama ili konzulatima Srbije.

    Iako je reč o proceduri koja se sprovodi svake godine, ovog puta ona je privukla pažnju javnosti jer se u poslednje vreme sve češće govori o mogućnosti za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka. U Ministarstvu odbrane su izričiti: uvođenje u vojnu evidenciju ne znači odlazak u kasarnu, odnosno služenje vojnog roka. Ali, nisu u pravu ni oni koji su, kada je pre nekoliko godina suspendovano obavezno služenje vojnog roka, zaključili da više nikad neće imati bilo kakav dodir sa sistemom odbrane.

    „Uvođenje u vojnu evidenciju je danas, kada postoji isključivo dobrovoljno služenje roka, jedini kontakt mladića na koje se ovo odnosi sa vojskom“, kaže za Politiku načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Petar Bošković.

    Do kraja februara na snazi je opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, koji je Ministarstvo odbrane „pokrilo“ i odgovarajućim spotom koji se može videti na njihovom sajtu, a posle toga slaće se pojedinačni pozivi onima koji se nisu odazvali. Nadležni ističu da nema razloga za izbegavanje upisa u vojnu evidenciju, ali i upozoravaju da, pošto je reč o zakonskoj obavezi, propisane su i kazne za neodazivanje. Reč je o prekršajnoj odgovornosti zbog kršenja Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, za šta je zaprećena kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana.

    Opširnije na sledećem linku

    Ministarstvo odbrane od Nove godine uvodi u vojnu evidenciju mladiće rođene 1999. godine, koji tokom 2017. postaju punoletni, kao i one starije koji iz bilo kog razloga nisu izvršili tu obavezu. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo