• Zakon centralizuje prikupljanje krvi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Novim Zakonom o transfuzijskoj medicini koji se sprovodi od 1. januara ove godine, pod nadzorom Uprave za biomedicinu, predviđeno je odvajanje ovlašćenih ustanova za prikupljanje krvi od ostalih službi transfuzije koje postaju bolničke banke krvi. To znači da će se banke krvi baviti kliničkom transfuzijom, to jest, planiranjem, nabavkom i primenom krvi u lečenju pacijenata, dok će prikupljanje, obrada i testiranje ove dragocene tečnosti biti centralizovano. Obavljaće se u tri ovlašćene ustanove za prikupljanje krvi: Institutu za transfuziju krvi Republike Srbije, Pokrajinskom zavodu u Novom Sadu, i u Zavodu za transfuziju krvi u Nišu.

    Prema pomenutom zakonu i poslednjim zvaničnim informacijama, Služba za transfuziju krvi pri Opštoj bolnici u Pančevu, od prvog septembra  više ne bi trebalo da prikuplja krv od dobrovoljnih davalaca. Taj posao preuzeo bi  Pokrajinski zavod za transfuziju.

    Govoreći o ovoj temi, dr Radmila Railić Ristovska, šef odseka bazične transfuzije, pozvala se na informacije dobijene na sastancima, organizovanim pod nadzorom Uprave za biomedicinu i tima koji rukovodi reorganizacijom transfuziološke službe, na čelu sa direktorkom, doktorkom Vesnom Rakonjac. 

     

    Dr Radmila Railić Ristovska kazala je da zajedno sa svojim timom očekuje da se reorganizacija neće negativno odraziti na lečenje pacijenata koji su zavisni od transfuzije krvi. Pojasnila je da reorganizacija podrazumeva samo drugačiju preraspodelu poslova, a s ciljem racionalne potrošnje svih materijalnih dobara koja su neophodna u procesu prikupljanja i obezbeđivanja sigurne i bezbedne krvi za lečenje pacijenata.

    Takođe, zakon podrazumeva uvođenje novih tehnologija u proces virusoloških i imunohematoloških testiranja obezbedio bi još viši stepen sigurnosti u radu i procesu obezbeđivanja sigurne krvi. Trenutno koristimo Elisa testove koji jesu bezbedni, ali ubuduće će se raditi PCR testiranja koja su kompleksnija i detaljnija. Dakle, sa još većim stepenom sigurnosti otkrivaju viruse u krvi, precizirala je ona.

    Saopštila je kako će u narednom periodu biti upriličen sastanak predstavnika lokalne samouprave, Pokrajinskog zavoda za transfuziju, menadžmenta bolnice, kao i gradskog i vojvođanskog Crvenog krsta. Naime, u slučaju da reorganizacija ne zaživi onako kako se očekuje, gradska vlast bi trebalo da pomogne u pronalaženju novog prostora gde bi Pokrajinski zavod uzimao krv od dobrovoljnih davalaca. Partner u prikupljanju i motivaciji građana, biće pančevački Crveni krst. Prema doktorkinim rečima, veoma je važno da i ubuduće, ova organizacija, davaoci i transfuzija ostanu jedinstveni, kako bi krvi bilo dovoljno za lečenje transfuziono zavisnih pacijenata.

    Dr Radmila Railić Ristovska je naglasila da u ceo proces treba da se uključe lokalne samouprave zbog toga što rezerve krvi predstavljaju nacionalni resurs i tiču se bezbednosti svih građana. Navodi i kako su društvena zajednica i svaki pojedinac u njoj u obavezi da brinu o tome ima li dovoljno krvi ili ne.

     

    Novim Zakonom o transfuzijskoj medicini koji se sprovodi od 1. januara ove godine, pod nadzorom Uprave za biomedicinu, predviđeno je odvajanje ovlašćenih ustanova za prikupljanje krvi od ostalih službi transfuzije koje postaju bolničke banke krvi. To znači da će se banke krvi baviti kliničkom transfuzijom, to jest, planiranjem, nabavkom i primenom krvi u lečenju pacijenata, dok će prikupljanje, obrada i testiranje ove dragocene tečnosti biti centralizovano.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo