Pixabay
Društvo

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE PANČEVO: Registrovani novooboleli od gripa

Izvor: 
Marina Dimitrić Pon, 05/02/2018 - 14:49

 

Na teritoriji Južnobanatskog okruga registrovana je stopa incidencije oboljenja sličnih gripu na nivou sporadičnih i izolovanih slučjeva, te je počeo nadzor praćenja nad tim i oboljenjima akutnih respiratornih infekcija, saopšteno je danas iz Zavoda za javno zdravlje Pančeva.  

Na osnovu registrovane stope incidencije oboljenja sličnih gripu, praćene predostrožnim nadzorom na odabranim uzorcima poslednje nedelje januara, virus gripa je ispod praga srednjeg intenziteta, ali je i zabeleženo i dvostruko više slučajeva u odnosu na prethodnu nedelju, što govori da je trend oboljenja u blagom porastu u Pančevu i u opštinama Alibunar i Kovačica. Na teritoriji Južnobanatskog okruga na uzorku od pet pacijenata kod troje Pančevaca je potvrđena  infekcija virusom gripa B.   Kada govorimo o ovom delu Banata, od počeka sezone (1. oktobar 2017. godine) broj prijavljenih sa oboljenjem sličnom gripu ukupno iznosi 1.427 pacijenata, što je 74 odsto niže nego u istom periodu prošle sezone (2016/17. godine - 5549). Najveći broj prijavljenih obolelih je u uzrasnoj grupi 30-64 godine.

Iz Zavoda za javno zdravlje Pančeva podsećaju da u slučaju pojave simptoma poput temperature preko 38°C, suvog kašlaj, otežanog disanja i bolovima u mišićima i zglobovima, pacijent treba da se javi izabranom doktoru, obavezno da odleži, uzima dosta tečnosti, provetrava redovno prostorije redovno, a lekove koristiti isključivo po savetu doktora. Kada je reč o prevenciji , građani treba da pokriju usta i nos maramicom kada kijaju i kašlju, odmah bace  upotrebljenu maramicu, redovno peru ruke i da izbegavaju rukovanje, grljenje i ljubljenje .  Marketing

Najnovije vesti