• „Almeks“ u Evropi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Poljoprivredno dobro „Stari Tamiš“ koje posluje u okviru Kompanije „Almeks“ čini napore kako bi što bolje uredilo sredinu oko svinjarske i govedarske farme. Borbu za ekološki zdravu sredinu i što kvalitetniju zemlju sprovode uvođenjem novog sistema plasmana tečnog stajnjaka ili osoke iz bazena pored farme „Nadel“ na oranice. U saradnji s partnerom iz Švedske „Almeks“ realizuje projekat po kome se tečno organsko đubrivo plasira na njive. Reč je o đubrivu koje sadrži hranljive materije u obliku koje su dopstupnije biljkama. 

     -Vrednost posla je 400.000 dolara, a polovinu sredstava izdvojiće „Almeks“ kako bi ovaj projekat, inače prvi u Srbiji, zaživeo. Osoka je izuzetno bitna,  a brigu o životnoj sredini dižemo na viši nivo. Uz to hranimo i njive da ba one dale bolje rezultate. Na ovaj način u Srbiju uvodimo evropske i svetske novitete u proizvodnji, – kaže Srđan Aleksa, direktor Poljoprivrednog dobra „Stari Tamiš“.

     

    Na demonstraciji održanoj na Starom Tamišu, kako se tečni stajnjak meša u bazenima, a potom šalje na njivu udaljenu nekoliko kilometara i potom hrani zemlju na dubini 15 do 20 santimetara, prisutni su mogli da vide da je „Almeks“ nastavio krupnim koracima da ide ka evropskim rezultatima. 

    Kompanija „Almeks“ obrađuje blizu 20.000 hektara i ima osam farmi goveda i svinja. Farma svinja „Nadel“ ima blizu 20.000 tovljenika i 1.300 krmača. Posle uvođenja novog sistema plasmana tečnog stajnjaka , pančevački ekolozi ne moraju da brinu da li osoka odlazi u Nadel. Odgovor je jasan. Tečni stajnjak odlazi u njive.

    Poljoprivredno dobro „Stari Tamiš“ koje posluje u okviru Kompanije „Almeks“ čini napore kako bi što bolje uredilo sredinu oko svinjarske i govedarske farme.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

    VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

    Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]