• BANKE I OTPLATA KREDITA: Građani ne mogu da vrate 89 milijardi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Izvor: Večernje novosti

    Oko 100.000 građana u Srbiji ima problem sa otplatom kredita, a dugovi su premašili 89 milijardi dinara. Banke teško izlaze u susret onima koji kasne sa ratama. Ovo su zajmovi koje banke ne mogu da naplate od stanovništva, a ovakvoj situaciji dobrim delom je doprinela i nefleksibilnost bankara kada su u pitanju reprogrami pozajmica. Naime, kada klijent prijavi banci da ne može da otplaćuje rate, jer je ostao bez posla ili ne prima platu, retko dobije mogućnost da „zamrzne“ dugove na određeni period ili da, ukoliko mu je smanjena zarada, reprogramira obaveze na duže.

    Najgore prolaze građani koji su imali kašnjenje duže od dva meseca i registrovao ih je Kreditni biro. U tom slučaju, automatski padaju u kategoriju loših klijenata i vrlo teško mogu da refinansiraju svoje obaveze za bilo koje zaduženje, od kreditine kartice do gotovinskog zajma. Ukoliko klijent i želi da nastavi otplatu kredita, banka mu neće, na primer, produžiti rok otplate, čime bi se smanjila rata i omogućilo dalje vraćanje zajma na vreme.

    Ako pitate bankare, oni uvek odgovaraju da prostora za dogovor ima, ali u praksi to je potpuno drugačije.

    Ceo tekst možete pročitati ovde.

    Oko 100.000 građana u Srbiji ima problem sa otplatom kredita, a dugovi su premašili 89 milijardi dinara. Banke teško izlaze u susret onima koji kasne sa ratama. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija