Investicije

Kinezi grade luku u Pančevu vrednu 300 miliona dolara

Izvor: 
Večernje novosti Pet, 17/06/2016 - 13:10

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji doneće sigurne parafe na dva bitna infrastrukturna projekta – luku na Dunavu i putnu deonicu Surčin-Obrenovac. Kako prenose Večernje novosti, dve zemlje će potpisati memorandum o izgradnji strateške luke u blizini mosta ‚‚Mihajlo Pupin" vredne 300 miliona dolara. Ovaj list navodi i da će sigurno biti potpisan i komercijalni ugovor sa kineskom bankom za deonicu koja će spojiti koridore 10 i 11, a koji će biti vredan 210 miliona evra.

Velika kineska kompanija koja se bavi lučkim poslovima investiraće u izgradnju luke kod Pančeva, za koju su Kinezi još ranije pokazivali interesovanje. Strateški luka je značajna zbog blizine mosta Zemun–Borča, ali i posebne pogodnosti za transportni saobraćaj, jer je u neposrednoj blizini planirana i izgradnja velike industrijske zone. 

Tokom posete kineskog predsednika očekuje se potpisivanje između 18 i 22 sporazuma i protokola, koji će se odnositi na industrijsku zonu, zdravstvo, kulturu i obrazovanje, kao i infrastrukturu, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Više detalja o sporazumima i investicijama koje bi trebalo da budu potpisane tokom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji pročitajte ovde.

 

Najnovije vesti

Sport
Dinamo Pančevo

„Dinamo 1945" napunio mrežu „Doline"

Fudbaleri „Dinama 1945" posle bagog pada forme vratili su se na pobednički kolosek, ali su se vratili i u golgetersku formu, pa ponovo „rešetaju" protivnčke mreže. Ovog vikenda, u 11. kolu