• Kupovna moć građana se ne može meriti u tabelama i nerazumljivim procentima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Metodologija obračuna inflacije, koja je prema tvrdnjama Narodne banke Srbije (NBS) usaglašena sa preporukama EU, ne održava stvarno stanje inflacije i kupovne moći građana Srbije, ocenili su u svom saopštenju Udruženi sindikati Srbije Sloga.

    „Potpuno subjektivni osećaj gotovo svakog pojedinca u vezi inflacije je da, uprkos stabilnom kursu, sve manje može da kupi za svoju zaradu“, navodi se u saopštenju.

    Udruženi sindikati dodaju u svom saopštenju,  da zvanični način merenja inflacije u Srbiji Sloga vidi kao cilj pokušaja homogenizacije društva u stvaranju nadrealne slike osećaja opšteg zadovoljstva, što ne odgovara realnom stanju.

    „Razumemo napore NBS da zbog lične potrebe održavanja stabilnog kursa i poslovnog ambijenta želi da prikaže privid niske inflacije, međutim, kupovna moć građana se ne može meriti u tabelama i nerazumljivim procentima, već sagledavanjem realnosti“, navedeno je u saopštenju.

    „Ukoliko bi kao relevantne parametre, uzeli podatke o tome kolike su prosečne zarade i penzije u Srbiji, koliki je stvaran broj zaposlenih i to da jedna prosečna zarada ili penzija ne pokrivaju osnovnu potrošačku korpu, videlo bi se da je kupovna moć građana Srbije u poslednjih nekoliko godina drastično smanjena.“,  zaključuje se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije Sloga.

     

    Metodologija obračuna inflacije, koja je prema tvrdnjama Narodne banke Srbije (NBS) usaglašena sa preporukama EU, ne održava stvarno stanje inflacije i kupovne moći građana Srbije, ocenili su u svom saopštenju Udruženi sindikati Srbije Sloga.

    „Potpuno subjektivni osećaj gotovo svakog pojedinca u vezi inflacije je da, uprkos stabilnom kursu, sve manje može da kupi za svoju zaradu“, navodi se u saopštenju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

    VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

    Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]