• OTPUŠTENI UTVAŠI: Inspekciju rada direktor državnog preduzeća nije primio u fabriku. Nastavićemo borbu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Utva vazduhoplovna industrija iz Pančeva je u vlasništu državnog trgovca naoružanjem Jugoimoport SDPR-a. Na čelu Utve je Vuk Perić, koji je promenio sistematizaciju i 20. jula, kao tehnološki višak, proglasio 13 radnika od ukupno 160.

    Dugogodišnji šef sindikata Slobodan Kostić, koji je i potpredsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije i član veća Saveza samostalnih sindikata Srbije našao se na listi otpuštenih. Na konferenciji za novinare on je objasnio da su pored sindikalaca na spisku i oni koji su tužili Utvu za dnevnice koje im duguje za rad u Iraku, kao i oni koji su koristili češće bolovanja.

    – Sistematizacija je promenja, a tehnološki višak iskazan pred sam početak kolektivnog godišnjeg. Ovakvo nezakonito ponašanje prijavili smo inspekciji rada. Inspektor iz Beograd je uspeo da dođe samo do kapije Utve. Direktor mu je rekao da je na godišnjem odmoru, a pravnica nije imala ovlašćenje da ga primi i da mu dokumenta. Dakle državna kompanija odbila je da primi državnog inspektora. Kolektivni godišnji se završava 13. avgusta pa će valjda do tada inspekcija reagovati, objasnio je Kostić.

    Konferenciji za novinare prisustvovalo je i nekolo Utvaša koji su u julu ostali bez posla. Aviomehaničar Zoran Roglić objašnjava da je radio u Iraku od 2009. godine i da je zbog toga što mu Utva duguje 17.000 dolara dnevnica u martu odlučio da tuži za svoj novac. I stari direktor Tukić i novi Perić su tražili da odustane od tužbe, ali on to nije hteo. Dug mu je isplaćen uz otpreminu posle rešenja da je postao tehnološki višak.

    – Ja u Utvi jedini radim hidrauliku. Kako će leteti avioni bez mog potpisa? Ne znam, kaže Roglić.

    Saša Atanasovski je isto za Utvu radio u Iraku. Tokom ove goine bio je svega 10 dana na bolovanju.

    – Želim da znam po kom sam kriterijumu dobio otkaz? Nisam tužio,  a samo 10 dana sam bio na bolovanju, u neverici je Atanasovski.

    Prosečna bruto plata u Utva avionima je kaže Slobodan Kostić do 35.000 dinara. Otpuštene kolege su se našle u čudu kada im je otpremnina odmah isplaćena a izračunali su da su dobili otprilike 13.000 dinara za godinu radnog staža.

    Kostić, koji je pre nego što će biti proglašen tehnološkim viškom javno upozorio da se Utvašima nekoliko meseci zakida po 10 odsto od plate a da su radnici podvrgnuti mobingu, ovog puta kao sumnjiva spomenuo je neka ranija investicije u Utvi kao što je izgradnja hale za koju je ocenio da je plaćena 2 miliona a da taj posao ne vredi više od 400.000 evra. A kao sumnjiv Kostić je ocenio i posao koji sada u Utvi radi firma Mavia “koja tamo ima jedan bager a za sve fizičke poslove se angažuju Utvaši bez obzira na rizike”.

    – Direktor računa da je mojim proterivanjem iz Utve kupio godinu dana koliko smatra da će trebati sudu da utvrdi da je to uradio protiv zakona i da me vrati na posao. Mislim da je plan da u međuvrenu napravi još dva otpuštanja zaposlenih i da Utvu svede na 130 radnika. Zato i stvara strah među Utvašima, ocenjuje Kostić i tvrdi da će sindikat nastaviti da se bori iako je izvan fabrike.

    Predsednik Samostalnog sindikata Pančeva Milanko Bodiroga podsetio je da se Kostić godinama zalagao da i Utva avioindustrija dobije status namenske industrije što nijedna vlast nije želela da uvaži. Ocenio je da država preko  svojih predstavnika direktora uvek kaže da ima prava i po pravilu zaboravi da ima i obavezu da se ponaša po zakonima koji u Srbiji važe.

    Utva vazduhoplovna industrija iz Pančeva je u vlasništu državnog trgovca naoružanjem Jugoimoport SDPR-a. Na čelu Utve je Vuk Perić koji je promenio sistematizaciju i 20. jula kao tehnološki višak proglasio 13 radnika od ukupno 160.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

    VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

    Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]