• Pančevački ratari za prodaju zemlje malim paorima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevački poljoprivrednici izrazili su danas zadovoljstvo što je država prihvatila njihov osnovni zahtev i izmenama i dopunama zakona predvidela da se deo državnog zemljišta proda manjim paorima.

    Država je prvi put odlučila da deo svog poljoprivrednog zemljišta ponudi u otkup malim poljoprivrednicima, koji poseduju najviše do 30 hektara u vlasništvu i koji će moći da kupe najviše do 20 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta pod određenim uslovima.

    Predsednik Udruženja „Pancevacki ratari“ i član radne grupe Saveta ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, Jovan Negovan, rekao je da su poljoprivrednici, posebno ratari, u poslednje tri godine finansijski i materijalno iscrpljeni.

    „Oni posluju na ivici bankrotstva – ispod crvene linije rentabilnosti proizvodnje, i većina manjih gazdinstava troši sopstvenu materijalnu supstancu osnovnog kapitala, što je direktna posledica primene politike veoma niskih otkupnih cena osnovnih ratarskih proizvoda čija je prodajna cena ispod cene koštanja, što je rezultat neadekvatne državne zaštite proizvođača od dejstva kartela“, kazao je Negovan u izjavi za Tanjug.

    On je, na nedavno održanoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu u Beogradu, istakao da je ovogodišnja suša poprimila razmere elementarne nepogode sa do sada nesagledivim posledicama i veoma značajnim umanjenjem prinosa kukuruza, kao najzastupljenije osnovne ratarske kulture.

    Negovan je dodao da bi se rok otplate mogao prilagoditi srazmerno kupljenom broju hektara, ali je napomenuo da je to samo njegovo mišljenje. 

    Predsednik Udruženja „Agro logistik“, Dragan Fišcag, podržao je mišljenje Negovana za srazmerno usklađivanje roka otplate sa brojem kupljenih hektara, odnosno da se godišnje isplaćuje jedan hektar. 

    Fišcag je dalje predlagao da se smanji količina zemljišta zakupa pravnom licu po pravu prvenstva zakupa sa 30 na maksimalno 20 odsto od ukupne površine koja se daje u zakup.

    Potpisnici saopštenja Udruženja „Pančevacki ratari“, Agrarni forum Pančevo i Udruzenja „Agro logistik Dolovo“ snažno podržavaju ograničenje prava prečeg zakupa stočarima po uslovnom grlu do 200 hektara fizičkim i pravnim licima. 

    Oni podsećaju da su poljoprivrednici još u aprilu i kasnije na sastancima u Ministarstvu poljoprivrede predložili da se od realizovanih sredstava – prihoda prodaje zemljišta osnuje Fond za razvoj i unapređenje poljoprivrede.

    Država je prvi put odlučila da deo svog poljoprivrednog zemljišta ponudi u otkup malim poljoprivrednicima, koji poseduju najviše do 30 hektara u vlasništvu i koji će moći da kupe najviše do 20 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta pod određenim uslovima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija