Foto: pexels
Ekonomija

PANČEVO: Sindikat Utva avioindustrije nezadovoljan zbog zarada i obećanja

Pančevo, Pet, 02/03/2018 - 07:33
Vladimir Đoković

 

 

“Utva avioindustrijom” već više od godinu dana upravlja Jugoimport SDPR.  Ipak desi se da okasni plata.

- Tu situaciju smo imali sa decembarskom platom koja je trebalo da bude isplaćena do kraja januara. Tek pošto se sindikat 6. februara obratio pismom generalnom direktoru Jugoimport SDPR-a Jugoslavu Petkoviću isplaće na je zarada. Istog dana. Ta situacija se, uprkos našim upozorenjima, ponavlja i sada sa januarskom platom. Počeo je mart a plate nema, kaže Slobodan Kostić, predsednik Samostalnog sindikata Utve AI.

Kostić kaže da zaposleni u Utvi zarade za svoje mesečne plate svakog meseca. Navodi i da radnici Utve i dalje rade za satnicu od 105 dinara što je najmanji iznos u fabrikama koje su u sistemu odbrambene industrije Srbije.

- Koristim priliku da podsetim i na obećanja generalnog direktora Jugoimport SDPR-a da će plate biti redovne, da će račun biti deblokiran, da će biti investirano 6 miliona evra i da će biti isplaćene dnevnice koje su zaposleni zaradili u inostranstvu. A račun je i dalje u blokadi, a mi ne znamo da li je investiran ijedan evro u Utvu, napominje Kostić.

Predsednik sindikata navodi i da je broj radnika pod novom upravom smanjen  za tridesetak i da ih u Utvi sada 170.

- Mi tražimo redovnu isplatu zarada, i da se razmotri povećanje vrednosti radnog sata. Da se završi sistematizacija i isplate dnevnice. Kao i da se potpiše kolektivni ugovor. Pozivamo generalnog direktora Jugoimport SDPR-a Jugoslava Petkovića da ispuni svoja obećanja. Kao sindikat uvek smo spremni na razgovor a direktor bi mogao i direktno radnicima Utve da se obrati. Spremni smo za svaki razumni dijalog i pregovore, poručio je Slobodan Kostić, predsednik Samostalnog sindikata Utva AI.

 Marketing

Najnovije vesti