• PANČEVO: Ukupan gubitak Petrohemije 77 milijardi – UPPR opet na sudu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Revizorskim izveštajem utvrđeno je da je HIP Petrohemija većinski državna kompanija krajem januara ove godine imala ukupan dug 77.409.754 hiljade dinara.

    Kako se konstatuje u novopodnetom Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR) Privrednom sudu u Pančevu ovaj gubitak je za više od 57,5 milijardi dinara iznad visine kapitala Petrohemije.

    Država je trenutno većinski vlasnik ove kompanije koje spade u kategoriju prezaduženih. A poverioci u slučaju da Petrohemija bankrotira mogli bi da računaju sa maksimalno 13,4 odsto naplate dugova.

    Stoga je Skupština Petrohemije 25. aprila usvojila UPPR i naložila generalnom direktoru Velimiru Unkoviću da pred Privrednim sudom u Pančevu pokrene stečajni postupak reorganizacije nad Petrohemijom.

    Od Privrednog suda zatraženo je da pokrene prethodni postupak za ispitivanje ispunjenosti uslova za otvaranje postupka stečaja u skladu sa UPPR-om i zakaže ročište za odlučivanje i glasanje o ovom planu.

    Petrohemija je od 2009. godine odlukom o restrukturiranju bila zaštićena od prinudne naplate, a ta zaštita je nastavljena odlukom Vlade Srbije da 2015. godine Petrohemiju proglasi subjektom privatizacije od strateškog značaja za privredu Srbije. Deo zahteva Privrednom sudu u Pančevu je sada i da u roku od pet dana odredi zabranu izvršenja na imovini Petrohemije.

    Petrohemija je prošle godine već jednom predlagala UPPR pa ga posle nekoliko meseci povlačila. U međuvremenu zahvaljujući dobrim rezultatima poslovanja gde je akumulacija na računima Petrohemije bila i preko 50 miliona evra, ali i odluci Vlade Srbije da kroz dogovor oko plaćanja dela duga za sirovine kad ruskim partnerima konstatovano je da je dug Petrohemije smanjivan.

    Petrohemija je jedna od kompanija za koje Ministarstvo privrede javno traži strateškog partnera. Poziv je raspisan pre mesec dana, a rok za pisma o namerama ističe početkom maja. 

    Revizorskim izveštajem utvrđeno je da je HIP Petrohemija većinski državna kompanija krajem januara ove godine imala ukupan dug 77.409.754 hiljade dinara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

    VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

    Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]

    PANČEVO: Od četvrtka suzbijanje larvi komaraca

    Društvo za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju EKO-SAN PLUS D.O.O. započeće tretman suzbijanja larvi komaraca na teritoriji grada Pančeva od četvrtka, 4. aprila. […]