Foto: pixabay
Ekonomija

Prevelika zaduženost građana u bankama

Izvor: 
Novosti Pon, 27/06/2016 - 08:44

Svaki građanin Srbije duguje bankama po 909 evra ili nešto više od dve prosečne plate. Prema podacima Kreditnog biroa, ukupni dugovi za sve vrste zajmova premašuju 741 milijardu dinara ili oko šest milijardi evra. Građani su najviše uzeli stambenih i gotovinskih kredita, a najmanje potrošačkih i kreditnih kartica.

Stanovništvo Evropske unije je 16 puta zaduženije od nas, ali su i njihove prosečne plate daleko veće od naših. Da su naši građani i previše zaduženi u odnosu na primanja govori i podatak da već mesecima stagnira zaduženost, a da se jedino refinansiraju gotovinske pozajmice, da bi se došlo do keša.

Stanovništvo je do sada uzelo od banaka 234 milijarde dinara gotovinskih kredita, što je, u odnosu na kraj prošle godine, povećanje od 14 milijardi dinara, a porast stambenih pozajmica je samo dve milijarde dinara i iznosi 376,8 milijardi dinara. Iako su kamatne stope na kredite za kupovinu stanova veoma niske i kreću se već od 2,76 odsto, gotovo da ih niko i ne uzima, jer su već zaduženi ili se plaše da ne ostanu bez posla. Dok se pre izbijanja finansijske krize mesečno odobravalo i po nekoliko hiljada stambenih kredita, sada je taj broj sveden na 400-500 ovih zajmova.

Zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, sve valute su zabeležile skok. Ono što bi moglo da zabrinjavava naše građane koji su zaduženi u švajcarskim francima je jačanje ove monete.

Tako je u subotu švajcarski franak vredeo 116 dinara ili za oko 2,5 dinara više nego u petak.

Opširnije na linku.

Najnovije vesti

Sport

Sanja Marić pobednica Krosa RTS-a

Atletski klub „Tamiš" je uspešno okončao ovogodišnju seriju Krosa RTS-a nastupom na Krosu u Požarevcu. Na tri takmičenja osvojeno je ukupno 10 medalja, a učestvovalo je četiri atletičara.

Sport
Kris Kros Pančevo

Poraz Kris Krosa od Svetog Đorđa

KK Kris Kros  je u okviru 4.kola 1 MRL-Sever ugostio lidera na tabeli i glavnog favorita za ulazak u drugu ligu , tim KK Sveti Đorđe (Žitište ).Gledaoci su imali prilike da vide snažan i dobro

Kultura
Seoba Srba Paja Jovanović Narodni muzej Pančevo

Seoba Srba pred Novosađanima

Remek–delo Paje Jovanovića „Seoba Srba“, koje se nalazi u fundusu Narodnog muzeja Pančevo biće izloženo u Muzeju Vojvodine od 26. oktobra do 13. novembra. Prilika da Novosađani uživaju u slici,