• Sindikat će se obratiti Ustavnom sudu zbog odluke o ceni rada

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) saopštio je u sredu, 16. septembra da će se zbog odluke Vlade Srbije da minimalna cena rada za 2016. ostane 121 dinar po radnom času, obratiti Ustavnom sudu,kako bi se ocenila ustavnost i zakonitost te odluke, a koja je u suprotnosti sa Zakonom o radu. 

    Kako se navodi, ovo nije prvi put da Vlada Srbije krši Zakon o radu, a posebno član kojim je propisano da se pri utvrđivanje minimalne cene rada polazi od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, kao i produktivnosti i prosečne zarade.

    Dodaje se da je SSSS predložio povećanje minimalne cene rada sa 121 na 143,55 dinara imajući u vidu planirano povećanje potrošačkih cena u 2016, povećanje produktivnosti rada od februara 2010. do danas za 30 odsto, smanjenje stope nezaposlenosti za 19,7 odsto (od 2012. do 2015), ali i povećanja stope zaposlenosti za 15,5 odsto u tom periodu.

    „Povećanje minimalne cene rada je predloženo i zbog povećanja industrijske proizvodnje, značajnog smanjenja budžetskog deficita prema mesečnom izveštaju Fiskalnog saveta u prvih šest meseci 2015, kao i zbog značajnog poboljšanja naplativost javnih prihoda, sve efikasnijeg suzbijanja rada na crno i sive ekonomije, sve većeg priliva stranih investicija, povećanja izvoza i smanjenje javnog duga“, piše u saopštenju.

    Naglašava se da predlog SSSS i Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost o povećanju minimalne cene rada na 143,5 dinara nisu prihvatili ministarstva finansija i za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ni Unija poslodavaca Srbije na Socijalno-ekonomskom savetu, pa je Vlada donela jednostranu odluku koja je više političkog karaktera.

    „SSSS imao je u vidu da je planirana inflacija za 2016. u iznosu od 4,1 odsto, te da bi po tom osnovu minimalna cena rada, ukoliko se pođe od predložene cene za 2015.  od 137,9 dinara, za 2016. godinu iznosila 143,55 dinara“, piše u saopštenju.

    Sindikat navodi i da se Vlada Srbije sa jedne strane hvali svojim uspesima u oblasti ekonomije dok s druge strane ne dozvoljava da se minimalna cena rada poveća ni za jedan dinar.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija