• SINDIKATI TRAŽE ZARAĐENO: Bitka za više novca za Petrohemičare

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Sindikati u državnoj HIP Petrohemiji vode bitku tražeći da više novca od uspešnog poslovanja ove firme dođe i do zaposlenih.

    Krajem oktobra Sindikat smenskih radnika Pravda spomenuo je tri mere koje bi ublažile posledice državne mere privremenog ograničenja zarada koja je na snazi već nekoliko godina. Prvo traže jednokratnu solidarnu pomoć od 35.000 dinara koja bi trebalo biti isplaćena u novembru ili decembru. Zatim da se “zbog povećanog obima posla koji obavlja smanjeni broj zaposlenih a bez značajnih tehnoloških unapređenja” a što se “može ostvariti samo boljim učincima zaposlenih” svim zaposlenima isplaćuje “deo zarade za ostvareni radni učinak u iznosu od najmanje 15 odsto osnovne zarade zaposlenog, a za zaposlene koji obvljaju poslove na posebno opterećenim radnim mesti i do 20 odsto osnove zarade”. Treća mera je da Petrohemičari ostvare pravo i na najmanje 10 odsto učešća od ostvarene dobiti kompanije.

    Ovaj sindikat je objavio i prilog sa spiskovima zaposlenih koji su u prethodnom periodu od strane poslodavaca novčano nagrađivani. A na njima su imena Petrohemičara koji su u pojedinim mesecima nagrađivani i sa 20 odsto uvećanom platom.

    – Ako su to bile stimulativne mere onda su trebale biti javno objavljene i služiti kao primer i model kako bi i drugi zaposleni mogli ostvariti to pravo. Takav način baca senku na one koji su nagradu zaslužili i otvara mogućnost nagrađivanja podobnih, miljenika i slično, navodi se u informatoru ovog sindikata.

    Stav smenskog sindikata je da su nagrađe zaslužili svi zaposleni a istovremeno se traži da se sa praksom “tajnog” nagrađivanja prestane.

    O borbi za više novca za Petrohemičare svedoči i informator Samostalnog sindikata Petrohemije u kome se materijalni polažaj zaposlenih opisuje kao “katastrofalan”.

    – Tražimo od poslovodstva da nađe bilo koji način da poboljša materijalni položaj svih radnika, a ne pojedinačno od slučaja do slučaja, po sistemu, „sa tobom sam dobar a sa tobom nisam“, u prevodu bez diskriminacije po bilo kom osnovu. Odbor Samostalnog sindikata podseća poslovodstvo da je Sindikat „Pravda“ „zamrzao“ štrajk pre par meseci i da ima punu podršku Samostalnog sindikata da ga ponovo odmrzne ako ne daj bože, zatreba, stav je ovog sindikata.

    Samostalni i Sindikat inženjera i tehničara (treći sindikat u Petrohemiji) će kako se navodi u informatoru Samostalnog sindikata zatražiti isplatu “Božićne čestitke” zaposlenima kao i izmenu kolektivnog ugovora gde će “tražiti da se solicarnapomoć isplaćuje minimum dva puta godišnje”.

    – Na kraju još jedan poziv poslovodstvu da 08. i 20. u mesecu u svojoj glavi stvore sliku kako sa prosekom od 50.000 dinara, što se prve smene tiče i manjim, izaći na kraj „od prvog do prvog“, plaćati sve rate kredita i ostale dažbine a NE OSTATI GLADAN, zaključuje se u informatoru Samostalnog sindikata Petrohemije.

    Odluke rukovodstva Petrohemije već nekoliko godina odobrava i proverava radna grupa Vlade Srbije za petrohemijski kompleks. Tokom nekoliko poslednjih godina Petrohemija je ostvarivala značajnu zaradu pa i dobit na šta je uticao povoljan odnos cena sirovina i proizvoda. Od toga je do svakog od Petrohemičara krajem prošle stigla tek čestitka od nekoliko desetina hiljada dinara.

    Država Srbija je proteklih godina značajno rasteretila Petrohemiju dugova pre svega prema NIS-u koji je jedan od krupnijih akcionara u Petrohemiji. Petrohemija je spominje i u dokumentima koji Vlada Srbije potpisuje sa MMF-om. Potraga za strateškim partnerom za privatizaciju je stalna tema ali tender za privatizaciju Petrohmije nikada nije raspisan.

    Sindikati u državnoj HIP Petrohemiji vode bitku tražeći da više novca od uspešnog poslovanja ove firme dođe i do zaposlenih.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

    VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

    Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]