• Što više umanjiti komunalne naknade

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na osnovu zaključaka Privrednog saveta grada Pančeva, predložene su dodatne podsticajne mera za privrednike. Gradonačelink Saša Pavlov objašnjava da su ove olakšice namenjen privrednicima koji već rade u gradu, kako bi oni zadržali isti nivo poslovanja ili povećali obim proizvodnje.

    U cilju oživljavanja  poslovnih aktivnosti u centru grada predloženo je da u prvoj, odnosno crvenoj zoni, parking bude besplatan nakon 16 časova.

    Privrednici koji poseduju velike objekte plaćaju ogromne naknade na ime sakupljanja i odvoženja komunalnog otpada, bez obzira da li tu površinu zaista i koriste. Ideja je da se ova naknada što više umanji kako bi odgovarala realnoj situaciji.

    Novosnovana preduzeća u prve dve godine oslobođenu su plaćanja firmarine. Gradonačelnik Saša Pavlov objašnjava da su ove mere osmišljene upravo za lokalne investitore.

    – Da bi ove mera bile što bolje osmišljene  potrebno je da ove mera dobiju određeni plan kao i saglasnosti pre svega poreske administracije , pa zatim i javno komunalnih preduzeća čija je naplata komunalih usluga vezana rad privrednih subjekata. Moramo proveriti i kakve će efekte na punjenje budžeta imati podsticajne mere – dodaje on.

     

    Predviđeno je i smanjene stope poreza na imovinu nad nepokretnostima na teritoriji Grada što će imati direktan uticaj na povećanje procenta naplate poreza.

    Porez umanjen za 50 odsto u prve dve godine poslovanje plaćaće investitori koji ulažu u nove proizvodne kapacitete, tačnije grade nove objekte ili koriste braunfild zone, na najmanje 2 hiljade kvadratinih metara i zapošljavaju najmanje 50 ljudi.

     

    – Neće to biti neke strateški velike mere koje će uticati na punjenje budžeta, ali će biti od koristi malim i srednjim preduzećima u gradu da zadrže postojeći broj radnika ili povećaju obim proizvodnje. Takođe ove mere biće i magnet koji će privlačiti domaće i strane investitore, a uticaće na proširivanje proizvodnje već postojećih privrednih subjekata – izjavio je Pavlov.

     

    Planirano je i osnivanje fonda za razvoj poljoprivrede. Prvo će biti formiran tim koji će definisati model fonda, program i ciljeve.

    Gradonačelnik Pavlov očekuje da će do septembra podsticajne mere biti formalizovane kroz odgovrajuće odluke Gradskog veća kao i da će biti usvojene u Skupštini.

    Nemanja Kranjc

    Gradonačelink Saša Pavlov objašnjava nove podsticajne mere koje se tiču smanjenja poreskih stopa na imovinu, naplatu parkinga i iznošenja smeća

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija