• Za obnovu voznog parka u Srbiji potrebno 125 godina

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Da bi se vozni park brže podmladio neophodna je prodaja 100.000 novih automobila, što je daleko više od realnog stanja u Srbiji. Kako za „Novosti“ kaže analitičar automobilskog tržišta Dragan Škrnjić, prosečni vozni park je star između 16 i 17 godina.
     
    „Kada izračunamo, zamena od oko 20.000 vozila godišnje ne bi puno pomogla, jer bismo za 15 godina opet imali krševe na drumovima, ističe Škrnjić. On smatra da bi za obnovu voznog parka, pored povećanja prodaje, bilo neophodno i ograničenje uvoza polovnih automobila na one starosti od pet do sedam godina, što bi brže podmladilo vozni park.
     
    Najstarije automobile voze stanovnici Srbije i Bosne i Hercegovine, oko 17 godina. U Crnoj Gori je 11 godina, a u Albaniji 10. U Hrvatskoj je trenutno prosečna starost automobila 12,1 godina, dok je pre izbijanja ekonomske krize 2007. godina, prosek bio 9,95. 
     
    Profesor Saobraćajnog fakulteta, Milan Vujanić, ističe da se u Srbiju uvozi automobilski otpad iz Evrope.
     
    „Učešće tehnički neispravnih vozila u udesima u Srbiji iznosi oko tri odsto. Ipak, kako naša vozila nemaju ABS, kao i brojne sisteme pomoći vozaču, koje imaju moderni automobili, vozači su suviše opterećeni i to izaziva kardinalne greške. Ne uvozimo samo loše automobile, nego i gume koje u atmosferu emituju ogroman broj štetnih čestica“, objašnjava ovaj profesor.
     
    Podsećamo da je prošle godine najavljena primena Uredbe o uvozu motornih vozila po kojoj bi se umesto oznake „evro 5″ za uvoz novih vozila, koristila „evro 6″, dok za polovne automobile bi umesto „evro 3″ bila korišćena „evro 4″ oznaka. To znači da bi prodavci automobila morali da uvoze automobile koji ispunjavaju stroge evropske ekološke kriterijume, te bi mogla da se uvezu samo kola proizvedena posle 2005. godine. 
     
    Više o tome možete pročitati OVDE.

    Zbog veoma male prodaje novih automobila, oko 20.000 jedinica godišnje, za obnovu voznog parka u Srbiji bilo bi potrebno čak 125 godina.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

    Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

    VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

    Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]