• Heti hírek áttekintése

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Elegendő pénzösszeget gyűjtöttek össze a Gyűjts uzsonnát barátaidnak humanitárius akcióban

    Pancsova város Kultúrközpontja és a Mara Mandic Általános- és Középiskola közös szervezésében elegendő pénzösszeget gyűjtöttek össze a diáki uzsonnákra  a Légy emberséges – Gyűjts uzsonnát barátaidnak humanitárius akció keretében, amely az eslő félévre szükséges. Kurilj Branko, a Mara Mandic iskola igazgatója és a szervezők hivatalos nyilatkozatban köszönték meg mindazoknak, aki hozzájárultak és segítettek az akció megvalósulásában.

    Sportesemények

    • A kosárlabdázók győzelme

    A nehéz idénykezdet és három vereség után, A Tömös csapat kosárlabdázói a hazai téren elérték az első bajnoksági győzelmüket. A 70:69 pontos győzelmet a kraljevói Sloga csapat ellen Pekovic Radoslav, központi játékos szerezte meg kiváló dobásával, Milosevic Dusan segítségével.  A mérközés legeredményesebb játékosa a Tömös csapat kosárlabdázója, Smiljanic Ivan volt, 25 elért ponttal.

    • Lezajlott a Balkán kupa

    Ezen a hétvégén, az Apoló csarnokban tartották meg a nemzetközi csocsó versenyt. Ez sorrendben a harmadik verseny a sorozatban, az előző kettő pedig Szlovéniában és Horvátországban zajlott le. A hazai válogatott játékosainknak elegendő idejük volt a felkészülésre, hiszen Szerbia Csocsó Szövetsége elnökének, polgártársunk Djordjevic Milos odaadó munkája segitségével Pancsován kinyílott Szerbia első csocsó-edzőközpontja. Az edzőközpotban öt professzionális, a Nemzetközi Csocsó Szövetség által elismert csocsó-asztal helyezkedik el, amely minden játékosnak lehetővé teszi az edzést, és a hazai és nemzetközi versenyekre való felkészülést.

    A siker koronája

    • Pancsova város Novemberi-díj nyertesei

    Az idei Novemberi-díj nyertesei a pancsovai Uros Predic Gimnázium, Dr. Stojic Dusan sebész, és Davidovic Branka, kacsarevói tanítónő. A díjazottaknak, a plaketta mellett, 50.000 dinár is járúl, ezzel megjutalmazva többéves sikeres munkájukat. A díjakat Pancsova polgármestere adja át az ünnepi közgyűlés keretében, november 8-án, Pancsova városnapján.

    • Arany bőrrönd A Pancsovai Turisztikai Szervezetnek

    A Turisztikai Kiadványok Nemzetközi Fesztiválján Krusevácon, több mint 50 turisztikai szervezet versenytárs mellet, a Pancsovai Turisztikai Szervezet nyerte el az első helyet és az Arany bőrrönd díjat a Pancsovai útmutató kiadványra, és második helyezést Pancsova térképére.

    Művelődési és művészeti estek

    • Kovacevic Ksenija képkiállitása

    Kovacevic Ksenija Kommunikáció című képkiállítása a pancsovai Kortárs Művészeti Galériában került megynyitásra. A látogatóknak alkalmuk volt Ksenia munkáin keresztül megismerkedni a nem szóbeli kommunikáció problémájával, amely a társadalmi helyzet bonyolúltságára utal, és amelyben a kommunikáció zajlik: az értelmezéssel, kulturális és antropológiai örökséggel, a társadalmi normákkal, és a tudatalatti automatikus reakciókkal, amelyek mind együtt, akár mennyire kizárják egymást, csakis azokat érintik, akik kommunikálni szeretnének, vágynak mondani, hallani és látni valamit.

    • Két film, A negyedik: A királyok ajándéka és a bűvész

    Két rövid filmet mutattak be fiatal szerzőktől az Apolo csarnokban. A pancsovai közönségnek alkalma volt megnézni Borkovic Aleksa rendező filmjét, Esés cím alatt, amely az erőszak és diszkrimináció problémájával foglalkozik egy lány életén keresztül. A film a pancsovai Mihajlo Pupin Körzeti Tehetségi Központ által jött létre. Ivanovic Luka filmje, a Putnik, valóságos eseményekből és titokzatos karakterekből meríti ihletét, egyben sok kérdésre keresi a választ. E két film mellett, ugyan azon az estén az Apolo csarnokban bemutatásra került Kovács Ádám epikus regénye A negyedik: A királyok ajándéka, és Ivanovic Luka bűvészeti előadása.

    Hangversenyek

    • A 18. Pancsovai Jazz-Fesztivált várva – Musica Nuda

    A pancsovai Kultúrközpont színpadán fellépett a Musica Nuda olasz zenés együttes, amely egyben bevezetője volt a közelgő 18. Pancsovai Jazz-Fesztiválnak. A közönség ismert jazz zeneszámokat hallhatott Petra Magoni énekesnő, és Feruccio Spinetti nagybőgős előadásában. A hangversenyt a belgrádi Olasz Művelődési Intézmény közreműködésével szervezték meg.

    • Krstic Kristina zongorahangversenye

    Krstic Kristina zongoraművésznő, aki számos hazai és nemzetközi verseny és fesztivál díjazottja, zongorahangversenyt tartott a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola termében. A komolyzene kedvelői W. A. Mozart, F. Chopin, M. Ravel és más zeneszerzők zenéjét élvezhették.

    • Hárfás est a Vonat kavézóban

    Vlajic Sara hárfás a Vonat kávézóban lépett fel, amely, úgy tűnik, “más vágányban” haladott. A komolyzene kedvelői másféle hangulatban élvezhettek az érdekes bejelentésű programban: Mozart tea előtt, Donizetti jéggel, Aperitif Offenbach mellett.

    • Az Abrasevic koncertje

    Az Abrasevic család létezésének 110. évfordulója alkalmából koncertet szerveztek a pancsovai Kultúrküzpont nagytermében. Az estet az Abrasevic Művelődési Egyesület valjevói, smederevska palankai és prokupljei vendégei tették szebbé tánccal, zenével és énekkel.

    Emilija Šimšić

    Prevod: Emilia Kerekeš Patek

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]