• Heti hírösszefoglaló

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nemzeti Múzeum ünnepélyes viseletben

    A Habsburg-monarchia alatt felépített Magisztratúra egykori díszterme újra régi fényében pompázik. A Magisztratúra épületét, a mai Nemzeti Múzeumot 1833. és 1838. között  építették, a Dísztermet pedig az akkori neves művészek festették le. A II. Világháború után a termet teljesen fehérre meszelték. Fél évszázaddal később, a Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma, Pancsova város és a NIS a.d. támogatásával sikerült megvalósítani a helyreállítási munkálatokat, így a Díszterem visszaszerezte régi szépségét és fényét.

    Két évtized az új hulladéklerakóra

    Pancsován sikerült létrehozni egy új regionális hulladéklerakót. Számos probléma után, 3,5 millió eurós városi befektetéssel, és 439.500 eurós svédországi támogatással Pancsova és Opáva polgárai az Európai Únió előírásainak megfelelően tároljhatják el a szemetet. Az új hulladéklerakónak a Felső Város lakósai örültek meg a legjobban, hiszen azon a területen helyezkedett el a régi működésképtelen lerakó, amely nagy környezeti problémát okozott a polgároknak.

    Zöld Dečja Radost

    A pancsovai Dečja Radost Óvódai Intézmény  A tisztább és zöldebb iskolákért Vajdságban program keretében dijat kapott a környezetvédelem terén való munkájára.

    Kreativitás az emberiség szolgálatában

    Ilić Aleksandar lett a győztese a Tanjug Hirügynökség és a Mikser Kreatív Platform versenypályázatának a legjobb rövid, amatőr felvételével, a menekültek témával.

    A győztes felvétel Belgrád fő buszpályaudvaránál készült, amely a menekülteknek a pihenés egyik főhelyszíne volt az elmúlt hónapokban, amig tartott útjuk Nyugat-Európa országai fele. A pályázat célja a közel-keleti menekültek helyzetéről való felvilágosítás, és  “különböző nézetek és vélemények kivizsgálása erről a problémáról”.

    Kiállítások és fesztiválok

    Mediteraneo miminek

    Pancsova Kultúrközpontjában nyitották meg Trajković-Strize Ljiljana,vranjei festőművész képkiállítását. Trajkovic-Strize Ljiljanja 1970-ben született Vranjeban. A „Djordje Krstić” Művészeti Középiskolát Nisben fejezte be. A pristinai Művészeti Egyetemen diplomázott 1995-ben képzőművészeti szakon, Ćatovic Hilmije osztályában. Öt független kiállítást szervezett:  Branje 2008, Raška 2010, Inđija 2015, Vranje 2015, Futog 2015. Ez mellett több csoportos kiállításban is részt vett. Számos hazai és külföldi műhely résztvevője. 2007-ben megnyerte a Bijenale umetnika Vranja – díjat. Vranyeban dolgozik és él.

    “Intim múzeum”

    A Kortárs Művészeti Galériában bemutatásra kerültek Deranić Karović Svetlana és Deranić Zoran munkái. Az Intim múzeum elnevezésű rajz- és szoborkiállitás egy környezeti “múzeumi beállítást” mutat be.

    Deranić Karović Svetlana a szobrászati szakot a belgrádi Képzőművészeti Egyetemen fejezte be. Szerbia Képzőművészei Egyesületének tagja. Munkáit több nyilvános téren is bemutatta.

    Deranić Zoran a festészetet a belgrádi Képzőművészeti Egyetemen fejezte be, a rajz szakon pedig magisztrált. Szintén a SZKE tagja.

    Fullánk

    Megkezdődött Ferenchalmon az V. Humor- és szatíra fesztivál – Fullánk

    Az első estet, Kis fullánk cím alatt, a legkisebb humorkedvelőknek szentelték. A gyerekeknek lehetőségük volt részt venni Dragas Nikola és Stanić Boris műhelyében. A Ferenchalom Helyi Közösség dísztermében a látogatóknak bemutatták a Piac drámai művet, a Kultúrotthon drámai klubbja előadásában. Ugyanazon az estén irodalmi estet is szerveztek, ahol gyermek aforizmákat

    olvastak fel.

    A fesztivál résztvevői: Ljubenović Bojan, Milojević Dejan és  Popović T. Zoran.

    Prevod: Emilia Kerekeš Patek

    Az elmúlt héten Pancsova gazdagabb lett egy hulladéklerakóval, ünnepélyes teremmel, két díjjal, számos tartalmas művészeti est került megszervezésre.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija