Foto: pixabay
Hronika

AKO VAS JE PREVARIO JAVITE SE MUP-u: Hakovao Fejsbuk profile i slao poruke da mu uplate novac

Izvor: 
MUP Srbije Sre, 17/08/2016 - 12:50

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su T.S. zbog postojanja osnova sumnje da je od juna do avgusta 2016. godine hakovao profile korisnika društvene mreže „Fejsbuk“ i sa tih profila slao poruke prijateljima oštećenih čije je profile preuzeo, da mu hitno treba novac, lažno se predstavljajući kao pravi vlasnik i oštetio ih za više od osamsto hiljada dinara.

Osumnjičeni koji se tereti za krivična dela računarske prevare, pravljenje, pribavljanje i davanje drugom sredstava za izvršenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka i falsifikovanje i zloupotrebu platnih kartica, uhapšen je u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Postoje osnovi sumnje da T.S. na društvenoj mreži „Fejsbuk“ korišćenjem metode „Phishing-a“, navodio korisnike „Fejsbuk“ profila da „kliknu“ na hiper link lažne veb stranice „Facebook logo“, koju je on prethodno kreirao i da ukucaju svoju šifru, odnosno da se loguju na svoj Fejsbuk nalog.

Na taj način, osumnjičeni je neovlašćeno preuzeo i promenio njihove pristupne šifre za Fejsbuk naloge i njima upravljao bez znanja stvarnih vlasnika. 

Sumnja se da je T.S. sa tih profila slao poruke prijateljima oštećenih da mu hitno treba novac, lažno se predstavljajući kao pravi vlasnik profila, u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist.

Osumnjičeni je od oštećenih, kako se sumnja, tražio da mu uplate novac na više njegovih on-lajn naloga za sportsko klađenje, koje je otvorio u jednoj od kladionica.

Pojedinim oštećenim licima je tražio da mu pošalju identifikacione podatke svojih platnih kartica ili fotografije njihovih platnih kartica, kako bi navodno vratio novac koji mu je uplaćen, pravdajući to greškom, pa je tako došao do svih podataka na platnoj kartici, koje je zloupotrebio i sa njima vršio on-line plaćanje, kladeći se na rezultate sportskih događaja u sportskim kladionicama.

Na taj način osumnjičeni je oštetio 15 osoba, za 886.840,00 dinara.

Imajući u vidu da postoji sumnja da ima više oštećenih, policija poziva sve građane koji su na ovaj način oštećeni da se direktno jave policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala na telefone: 011/ 27 43 927 i  011/ 27 43 918 ili na elektronsku adresu Posebnog tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala [email protected].

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane, koji su korisnici internet mreže da ne otvaraju priloge (attachments) iz svoje elektronske pošte koji izgledaju sumnjivo i sadrže ekstenzije poput “.exe, .vbs ili SCR“, da u svome pretraživaču (browser-u)  setuju blokadu pop-up prozora, deaktiviraju funkciju AutoPlay kako bi onemogućili automatsko pokretanje štetnih procesa od strane eksternih medija poput USB memorija i slično.

Takođe, policija apeluje na građane da pre nego što pristupe hiper linkovima,  kada je to moguće koriste dvotruku autentifikaciju za pristup svojim elektronskim nalozima poput elektronske pošte, naloga na društvenim mrežama, kao i da koriste originalne softvere za antivirusnu zaštitu koje je potrebno redovno ažurirati.

Najnovije vesti

Sport

Sanja Marić pobednica Krosa RTS-a

Atletski klub „Tamiš" je uspešno okončao ovogodišnju seriju Krosa RTS-a nastupom na Krosu u Požarevcu. Na tri takmičenja osvojeno je ukupno 10 medalja, a učestvovalo je četiri atletičara.

Sport
Kris Kros Pančevo

Poraz Kris Krosa od Svetog Đorđa

KK Kris Kros  je u okviru 4.kola 1 MRL-Sever ugostio lidera na tabeli i glavnog favorita za ulazak u drugu ligu , tim KK Sveti Đorđe (Žitište ).Gledaoci su imali prilike da vide snažan i dobro

Kultura
Seoba Srba Paja Jovanović Narodni muzej Pančevo

Seoba Srba pred Novosađanima

Remek–delo Paje Jovanovića „Seoba Srba“, koje se nalazi u fundusu Narodnog muzeja Pančevo biće izloženo u Muzeju Vojvodine od 26. oktobra do 13. novembra. Prilika da Novosađani uživaju u slici,