Foto: fb
Hronika

Pančevo podnelo krivičnu prijavu protiv Promista zbog skladištenja u Staklari

Pančevo, Uto, 15/05/2018 - 13:00
Vladimir Đoković

 

 

Grad Pančevo, odnosno gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine podneo je krivičnu prijavu protiv firme "Promist" doo, čija su odgovorna lica N.P. iz Novog Sada i G.K. direktor logistike ove firme a zbog sumnje da je počinjeno više krivičnih dela.

Kako saznajemo u gradskoj krivičnoj prijavi navedeno je da je počinjeno krivično delo nepridržavanja mera zaštite životne sredine, odnosno da je bilo unošenja opasnih materija u Srbiju i nedozvoljenog prerađivanja, odlaganja i skladištenja opasnih materija. Gradska krivična prijava obuhvata i sumnju na naovlašćeno bavljenje određenom delatnošću kao i davanje lažnog iskaza.

Da je podneta krivična prijava protiv Promista, a zbog poslova na lokaciji bivše Staklare danas je potvrdila i Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za ekologiju.

Promist na lokaciji Staklare već više godina odlaže, skladišti i prepakuje veštačko đubrivo kako iz uvoza tako i proizvedeno u HIP Azotari. Pored drugih vrsta đubriva na lokaciji je bilo i većih količina amonijum nitrata i stabilizovanog amonijum nitrata. Gradska inspekcija za zaštitu životne sredine obavila je nadzor Promista u Staklari krajem aprila i konstatovala da je u tom trenutku na skladištu bili 36.000 tona veštačkog đubriva. 

Početkom ove godine po anonimnoj krivičnoj prijavi postupalo je više javno tužilaštvo u Pančevu a tada su nadležne službe MUP-a i Ministarstva za zaštitu životne sredine konstatovale da se posao u Staklari odvija na nebezbedan način bez odgovarajućih dokumenata.

Po krivičnoj prijavi koju je podeo Grad Pančevo odnosno Sekretarijat za zaštitu životne sredine postupaće Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu Marketing

Najnovije vesti