• PANČEVO: Upravni sud odlučio da izbori mogu i bez UV lampe i spreja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

    Izbori za skupštinu MZ Kotež sprovedeni su bez kontrole birače UV lampama i sprejom. Smatrajući da su na taj način ugrožena izborna prava vise birača podnelo je žalbe Upravnom sudu.

    Na sajtu ovog suda objavljena je prva odluka na ovu temu I to po žalbi Đ. M. iz Vojvođanskog bulevara. Upravni sud žalbu je presudom odbio.

    “Sud je cenio navode žalbe kojima je žalilac isticao da ožalbena odluka nije u skladu sa članom 21. Odluke o mesnim zajednicama grada Pančeva, Zakonom o lokalnim izborima i Pravilima o radu biračkih odbora Republičke izborne komisije od 08.03.2016. godine, ali nalazi da ti navodi nisu osnovani. Ovo stoga, što je ožalbeno rešenje doneto u skladu sa Pravilima o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za članove Skupštine mesne zajednice “Kotež” na izborima raspisanim za 04. jun 2017. godine, kojim pravilima se bliže uređuje rad biračkih odbora na sprovođenju izbora, a koja Pravila su doneta na osnovu člana 15. Zakona o lokalnim izborima i člana 11. Uputstva za sprovođenje tih izbora.

    Pri navedenom, odredbom člana 21. Odluke o mesnim zajednicama grada Pančeva, na koju se žalilac u žalbi poziva, nije uređeno pitanje rada biračkih odbora na sprovođenju izbora, već su istim utvrđeni poslovi Komisije i propisana mogućnost da Komisija u svom radu shodno primenjuje zakon, uputstva i druga akta koja se odnose na sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada.” – navedeno je pored ostalog u obrazloženju presude Upravnog suda.

    Dakle stav Upravnog suda je, ako se posebno ne propiše i ne naglasi, izbori za skupštine mesnih zajednic zakoniti su i ako se ne koriste UV lampe i sprejevi koji godinama tokom izbora služe kako bi se verifikacijom birača sprečilo glasanje jednom licu na više mesta.

    Izbori za skupštinu MZ Kotež sprovedeni su bez kontrole birače UV lampama i sprejom. Smatrajući da su na taj način ugrožena izborna prava vise birača podnelo je žalbe Upravnom sudu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Hronika

    PU PANČEVO: Hapšenje zbog pokušaja ubistva

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u saradnji sa policijom u Jagodini, uhapsili su Đ. P. (1999) iz Ćuprije, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo […]

    PANČEVO: Podignuta optužnica zbog silovanja maloletnice

    Više javno tužilaštvo u Pančevu je 19. marta 2024. godine Višem sudu u Pančevu podiglo optužnicu protiv okrivljenog D.R. (rođen 1984. godine) sa prebivalištem u Knjaževcu, zbog postojanja […]