• Policija apeluje: Prijavite ako primetite igru koja podstiče decu na samoubistvo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Povodom igre „Plavi kit“ koja kruži Internetom i u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo, policija apeluje na građane da, ukoliko se sretnu sa takvom igrom, to odmah prijave policiji.

     

    Iako kod nas nije zabeležen nijedan slučaj koji ima veze sa tom igrom, koja potiče iz Rusije, policija poziva sve roditelje i nastavnike da razgovaraju sa decom i prate njihove aktivnosti na Internetu, kako bi ih zaštitili.

    MUP je apelovao i na medije da posvete adekvatnu pažnju ovoj pojavi, kako bi se na vreme sprečile neželjene posledice u Srbiji. Kako su naveli, igra „Plavi kit“ pre svega je usmerena na mlađu populaciju i u periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem kita na rukama, a sve se završava pozivom na samoubistvo.

    Naloge učesnicima igre šalje nepoznata osoba putem Fejsbuka i Instagrama.

    Policija navodi da je ova opasna igra prisutna u mnogim državama i da je zbog nje navodno stradalo više desetina maloletnika, te će stoga Odeljenje za visokotehnološki kriminal pojačati aktivnosti ka smanjenju opasnosti od eventualne pojave „Plavog kita“ u Srbiji.

    Filip Budeikin (21), tvorac ove opasne onlajn igre, koji je u zatvoru zbog optužbi da je njom naveo na samoubistvo najmanje 16 tinejdžerki, kaže da su tinejdžeri koji su se zbog nje ubili bili „biološki otpad“ i da igrom „čisti društvo“.

    – Na društvenim mrežama, Filip i njegovi saradnici okupljali su tinejdžere. Počinjalo se sa manje zahtevnim ili čudnim zadacima od kojih su neka deca odustala jer su im bili dosadni ili nisu želeli da učestvuju. Oni su bili previše jaki za manipulaciju. Oni koji su ostajali u grupama dobijali su sve opasnije zadatke kao što je presecanje vena ili balansiranje na krovu zgrade, ubijanje životinja uz zahtev da se pokaže i video kao dokaz. Deci je govoreno da obrišu prepiske sa administratorima stranica, što su oni činili – objasnio je istražitelj Anton Breido.
     
    Strahuje se da se u Rusiji ubilo desetine tinejdžera zbog ove opasne igre. Jedna od žrtava, Angelina Davidova imala je 12 godina kada je na Božić 2015. skočila sa 14 sprata. Druga žrtva, Ana K, pronađena je obešena.

    Povodom igre „Plavi kit“ koja kruži Internetom i u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo, policija apeluje na građane da, ukoliko se sretnu sa takvom igrom, to odmah prijave policiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Hronika

    PU PANČEVO: Hapšenje zbog pokušaja ubistva

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u saradnji sa policijom u Jagodini, uhapsili su Đ. P. (1999) iz Ćuprije, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo […]

    PANČEVO: Podignuta optužnica zbog silovanja maloletnice

    Više javno tužilaštvo u Pančevu je 19. marta 2024. godine Višem sudu u Pančevu podiglo optužnicu protiv okrivljenog D.R. (rođen 1984. godine) sa prebivalištem u Knjaževcu, zbog postojanja […]