Književno veče u Apolu
"Dani makedonske kulture"

Književno veče na sceni dvorane "Apolo"

Pančevo, Uto, 29/09/2015 - 00:55
Jelena Katana

Poslednje u nizu književnih večeri pod nazivom "Dani makedonske kulture", posle Jabuke, Glogonja i Kačareva, održano je u ponedeljak, 28. septembra, u dvorani "Apolo".

Ovog puta, pored predstavljanja makedonskog nasleđa, gosti večeri, koji su uveličali "Dane makedonske kulture"‚ bili su pripadnici rumunske nacionalne zajednice - novinar i pisac Valentin Mik, dobitnik nagrade "Novinar godine" i književnica i pesnikinja Euđenija Balteanu. Oboje su predstavnici Udruženja književnika Rumunije, a istakli su svoje radove na rumunskom i srpskom jeziku, među kojima su "Maske iz Venecije, "Nemoguća misija" i "Senke lutaju". 

Pored njih, trojezično književno veče upotpunilo je još šestoro učesnika - članova Udruženja književnika Srbije.

Stevo Srbinovski predstavio je stvaralaštvo pesnika i pisca Živka Stojanovskog, preminulog u 54. godini života, počevši sa recitovanjem autobiografije i pesme "Rodila majka sina", nakon čega je čitao delove piščevog romana "Ujedi pasa", ali i ljubavnu pesmu posvećenu piščevoj supruzi "Čekaj me, ja ću sigurno doći". Izlagao je na makedonskom i srpskom jeziku. Aforističar Anastas Nastevski i pesnik Ilija Betinski recitovali su svoje pesme, dok je književnik iz Beograda, Živko Nikolić pročitao "Varku", "Severnjaču" i "Na sav glas". 

Pesnikinja Zorka Božović čitala je knjigu poezije "Mali anđeo", koju je posvetila svojoj preminuloj ćerci Mirjani, a "Molitvom za Mirjanu" istakla je neprocenjivost mladosti i života, navodeći: "Veo dignite, mladosti se divite". Osim toga, književnica je predstavila i odeljak iz svojih lirskih razgovora sa pesnikinjom Lelom Marković - "Sličnosti". Gordana Simeunović, pesnikinja i antologičarka, izdvojila je svoje tri pesme iz tri različite zbirke, ali prožete zajedničkom niti - "Predaja", "Svilena buba" i "Odluka svilene bube". 

Manifestaciju "Dani makedonske kulture", koja se tradicionalno održava ponedeljkom u septembru, već petu godinu zaredom, organizovala su makedonska udruženja "Osogovo" iz Pančeva i "German" iz Glogonja, uz podršku Doma omladine Pančevo, Vlade Vojvodine, Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Srbiji, i Udruženja književnika Srbije, s glavnim ciljem očuvanja nacionalnog identiteta. 

Jelena KatanaMarketing

Najnovije vesti