• 18. Pančevački jazz festival završen maestralnim nastupima legendi džeza

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Poslednje večeri 18. Pančevačkog jazz festivala, nastupale su legende sveteske džez scene – Gary Bartz i bend „Oregon“.

    Četvrtog dana festivala, pozitivno raspoloženje nije popuštalo. Sala je bila prepuna ljubitelja džeza, koji su aplauzom oduševljenja pozdravljali sve muzičare koji su se ređali na sceni. Čast da zatvore ovogodišnje druženje imali su dobro poznati i veoma poštovani umetnici koji se džez muzikom bave nekoliko decenija. Prvi je nastupio saksofonista Gary Bartz, muzičar s karijerom dugom preko 60 godina, koji iza sebe ima 40 solo albuma i preko 200 gostovanja na izdanjima drugih muzičara.

    Gary Bartz je ostao najviše zapamćen po saradnji sa Majlsom Dejvisom, tokom njegove džez-rok i fank faze. Sada kaže da se nije mnogo toga promenilo u njegovoj muzici od tada, ali da je muzika svakako nauka, koja se stalno razvija i ima neki svoj kontinuitet.

    Na Pančevačkom jazz festivalu, predstavljen je novi album koji je posvećen njegovom velikom uzoru i jednom od najvećih džez sakasofonista svih vremena, Džonu Koltrejnu.

    „Džona Koltrejna sam upoznao kada sam imao 14 godina, i od tada sam verno pratio njegovu muziku. On je bio veliki istraživač harmonija. Mislim da je on bio prvi koji napravio novi korak kada su u pitanju harmonije. To je bilo veoma važno, jer se niko nije setio da napravi takve promene pre njega. Ja sam proučavao njegov rad, i shvatio sam da ovim albumom želim da pokažem i rezultate tog istraživanja. Mada mislim da ono i još uvek traje“, rekao je Bartz.

    Gary Bartz je ovoga puta nastupao sa Barney Mc All-om (klavir), James King – kontrabas i Greg Bandy-em (bubnjevi).

    Članovi bend Oregon smatraju se pionirima fuzije džeza i svetske muzike s različitih merdijana. Sa stažom dugim nekoliko decenija, mogu se svrstati u red istinski legendarnih džez grupa. Poslednji put su u Srbiji nastupali 80-ih godina, i kažu da se u njhovoj muzici nije promenilo mnogo stvari. Najveća promena su dva nova člana benda, Mark Voker koji je posle mnogo godina uspeo da zemeni prvog bubnjara Voklota, koji je pogunuo u saobraćajnoj nesreći 1984. godine, kao i Paolino Dalla Porta koji u bendu svira kontrabas.

    Oregon je jedan od začetnika „world music“ pravca koji se u to vreme pokazao kao revolucionaran, a sada već predstavlja evergrin u najboljem značenju te reči.

    „Nismo razmišljali o world music žanru kada smo to izmislili, to je zaista bilo slučajno otkriće. Svi smo bili mladi muzičari u Njujorku koji su slušali muziku iz različitih krajeva sveta. Pravili smo kompilacije i međusobno razmenjivali sa prijateljima. Bili smo izloženi muzici sa svih strana sveta, ali kada smo je stvarali nismo se trudili da koristimo te uticaje. Oni su se spontano integrisali u naše kompozicije i naše improvizacije.“

    Pančevački Jazz Festival ove godine je proslavio osamnaesti rođendan predstavljajući ekskluzivni i raznolik program u duhu motoa manifestacije – SVE BOJE DŽEZA. Od 5. do 8. novembra, Kulturni centar Pančeva bio je  domaćin vrhunskim internacionalnim džez muzičarima različitih generacija, umetničkih izraza i senzibiliteta, u brižljivom izboru umetničkog direktora festivala Vojislava Pantića.

    Festival je održan u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Kompanije NIS (projekat „Budućnost na delu“), Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Italijanskog instituta za Kulturu u Beogradu, Erste Banke i Passage Group.

    M.M. Veličković

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]