Sava Marinkovic
Intervju - Sava Marinković, muzičar

„A.Klang'' je produkt slobodne improvizacije

Pančevo, Sre, 30/09/2015 - 00:23
Mirjana Marić

Festival nove i avangardne umetnosti - Nova Festival biće otvoren 8. oktobra izložbom koja je zakazana za 21h u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu. U okviru ove izložbe nastupiće muzički sastav „A. Klang’’, eksperimentalni duo iz Pančeva koji čine Nikola Marinković (elektronika) i Sava Marinković (električna gitara i efekti). U intervjuu za portal 013info, Sava Marinković ispričao je nešto više o sastavu „A.Klang’’, o svojoj filozofiji muzike, šta to njegove nastupe čini posebnim i šta od ovog sastava mogu da očekuju posetioci Nova Festivala.

Na predstojećem Nova Festivalu koji će se održati od 8 - 10. oktobra u Pančevu nastupićeš zajedno sa svojim bratom u sastavu „A.Klang''. Šta publika može da očekuje od vašeg muzičko-vizuelnog performansa?

Ono što želimo da uradimo ovim projektom jeste pokušaj da stvorimo što hipnotičniji zvuk koji se čini jedinstvenim iako je sačinjen od dijametralno različitih, da kažemo, zvukova ili izvora zvuka. Dakle gitara i elektronika zajedno treba da stvore hipnotični, ali i emotivno obojeni dreamscape drone zvuk koji se sporo razvija do svog vrhunca. Vizuelna pratnja će biti u skladu s time.

Ideja muzičkog programa Nova Festivala je predstavljanje savremenih izvođačkih praksi, orijentisanih ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike, i kreiranju nove ponude muzičkih sadržaja. Da li tvoja muzika ima određeni muzički pravac ili je i sama miks različitih žanrova koji daju nešto potpuno novo?

Moja muzika nikad nije imala određeni pravac. Takva je, da plovi i da se razvija. Preliva se u tom miksu različitih žanrova. Sastavljena je od tekstura zvuka, od trenutka i emotivno je obojena. Tako nešto zatvoriti i ograničiti nekim žanrom nije baš ni moguće. Pristup je, dakle, krajnje eksperimentalan.

Koliko je muzika koji izvodiš prihvaćena i ima li danas dovoljno publike koja sluša alternativu?

Nikad se nisam bavio time da li dovoljno ljudi sluša i prati moj rad ili generalno ovakav pristup umetnosti. Svakako da mi je drago i dovoljno kada vidim da moja dela inspirišu razne druge umetnike u različitim sferama umetnosti, i to što imam internacionalnu podršku.

Tvoji nastupi su uglavnom zasnovani na improvizaciji. Da li je veće uživanje izvoditi pripremljen repertoar ili improvizovati u trenutku?

Ne treba se ograničavati, pa ni u ovom slučaju. Uvek je potrebno da dozvoliš muzici da te vodi, a ne suprotno. Meni lično jeste veće uživanje improvizovati u trenutku, zato što je svaki trenutak drugačiji, a pored toga, izazov je veći.„A.Klang” je jedan od produkta slobodne improvizacije.

Kakvi su planovi sastava „A.Klang’’? Šta je naredni korak u solo karijeri?

Potrudićemo se da snimimo što vise session-a pa i da pokušamo negde da ih objavimo. Što se tiče solo karijere radim na par muzičkih eksperimenata. Ne bih pričao mnogo o tome šta će biti, pošto se ipak vodim trenutkom, tako da je relativno. Ali početkom sledeće godine možda budemo čuli nešto novo.

M.M.Veličković

Sava Marinković Nova festival Kulturni centar Pančevo


Marketing

Najnovije vesti