Kultura

Apolo – centar “Slobodne zone”

Pančevo, Čet, 28/05/2015 - 12:50
“Apolo” će i ove godine biti domaćin filmskog festivala “Slobodna zona” koji već deseti put posećuje gradove širom Srbije. Od 24. do 28. maja, posetioci će moći da pogledaju pet filmova koji su na prošlogodišnjem, desetom festivalu, održanom od 7. do 13. novembra 2014. godine, proglašeni najboljim. Ulaz na sve projekcije je besplatan. Prema glasovima beogradske publike, film Vima Vendersa,”So zemlje” je bio apsolutni pobednik festivala. Pančevci će imati priliku da oseti crno-beli svet, da razmisli o tome kako je naći se na pravo mesto u pravo vreme i izmeniti svoj život zauvek. Junaku je dozvoljeno da priča, ali njegova dela govore više od njega samog. Takođe će biti prikazan i film rediteljskog dvojca Forsajt – Polard, “20.000 dana na Zemlji” sa Nikom Kejvom u glavnoj ulozi. Ovaj dokumentarni film, sa elementima drame prikazuje dan muzičke zvezde, po čijoj je belešci i dobio ime – 20.000 dana je Nik do tada proveo na Zemlji. Održaće se i projekcija filma “Omar” reditelja Hanija Abu-Asada, govori o mladiću koji je preko dana pekar, a uveče pripadnik oslobodilačke grupe, koji je zaljubljen u sestru svog prijatelja iz detinjstva, takođe člana ove grupe. Omar nailazi na mnoštvo problema i osim što je neizvesno da li će ostati živ, muči ga i to da li će postupiti kao čovek. Sledi priča “O konjima i ljudima” reditelja Benedikta Erlingsona. Na Islandu postoji čudna veza između ljudi i konja, verovatno zbog zakona koji ne dozvoljava uvoz stranih plemenitih životinja. Ovaj film prikazuje “sve ljudsko u konjima i sve konjsko u ljudima” a do zapeta dolazi kada se otkrije da postoji privlačnost među konjima ljubavnog para. Na samom kraju biće prikazan film “Dolazimo kao prijatelji” slavnog reditelja dokumentarnih filmova, Huberta Saupera koji prikazuje vreme podele na dva najveće afričke države, Sudana. Dok kineski radnici na naftnim poljima, mirotvorci UN, sudanski vojnici i američki evangelisti “grade nove temelje društva” u Sudanu tinjaju ratovi oko zemljišta i prirodnih resursa.

Najnovije vesti

Sport
Tamiš Pančevo - Mladost Zemun košarka KLS

Težak poraz „Tamiša" u Beogradu

Jedan od favorita za najviši plasman u Košarkaškoj ligi Srbije, ekipa beogradskog „Dinamika" u trećem kolu prvenstva ubedljivo je slavila protiv „Tamiša" rezultatom 78:55 (18:15; 21:19; 21:7; 18:

Sport

„Želji" bod u Sremskoj Mitrovici

Fudbaleri pančevačkog „Železničara" osvojili su bod u 11. kolu Srpske lige grupe „Vojvodina", pošto je duel sa ekipom „Radničkog" u Sremskoj MItrovici završen bez golova. Posle kiksa na svom