• „Bezverje“: Knjiga koja se brzo čita, ali o kojoj se dugo misli

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Poslednju nedelju ove godine u Pančevu, obeležila je manifestacija Jedna knjiga – jedan grad, koja je svim ljubiteljima pisane reči bila više nego uživanje jer su se četiri večeri za redom družili sa sugrađaninom, novinarom i piscem Ivanom Ivačkovićem.

    Publika u Gradskoj biblioteci  Pančevo je od ponedeljaka, 26.  do četvrtka, 29. decembra imala priliku da iz više uglova upozna Ivačkovićev roman „Bezverje“ koji je od kada je objavljen, izazvao veliku pažnju, kako medija tako i čitalačke publike. Autor je o svom delu pričao sa piscima Vuletom Žurićem, Markom Vidojkovićem, prof. Novom Tomićem, prof. Žarkom Trebješaninom i Nemanjom Vujićem.

    Prve večeri koje je nosilo naziv Simpathy For The Devil: predstavljanje, autor je kroz razgovor sa Vuletom Žurićem i Markom Vidojovićem predstavio knjigu, kao i svoje motive da se uhvati u koštac sa jednom od najinteresantnijih, ali i najtežih tema – borbe između dobra i zla.

    – Učinilo mi se da je došao čas da sebe stavim na najteži test, kada je reč o pisanju i da napišem roman. Nisam znao da li će uspeti, ali sudeći po reakcijama kritičara i čitalaca – stvar je uspela, rekao je Ivan Ivačković.

    Marko Vidojković je rekao da ga je prilično iznendilo da se Ivačković „bacio“ na prozu.

    Ovo je kratko delo koje se čita u jednom dahu, rekao je Vidojković i dodao:

    – Zanimljivo je čitati knjigu nekoga ko je oličenje rok publicistike u našoj zemlji, ne samo samo zbog Rolling Stones-a nego i Jugoslovenskog rokenrola. Odjednom ga čitate kao proznog kolegu. Bilo je uzbudljivo.

    Ivan Ivačković je objasnio da je ovim delom želeo da se udalji od dvega što je do sada pisao, i da je pisanje ove knjige bila vrsta testa na koji je želeo sebe da stavi.

    – To je bio izazov. Postavio sam sebi najteže zadatke i nisam imao nikakvo pomagalo. U ovoj knjizi nema asocijacije na pop kulturu i rokenrol. Želeo sam da napišem kratku knjigu koja će nešto suvislo reći o najvećoj temi o kojoj jedna knjiga može da govori, a to je tema Boga i Đavola, rekao je Ivačković.

    On je istakao da ni sam nikada nije čitao knjigu kakvu je sam ovog puta napisao i da se ona razlikuje od svih knjiga na više načina.

    – Jedan od tih načina je i taj da u ovoj knjizi sve do samog kraja ne postoje vremenske, ni geografske odrednice. Tek u jednoj vrsti pojmnovnika koji se nalazi na samom kraju, registujtete da je to 18. vek. Saznajete ko su likovi u knjizi, itd. Jedan razlog je to što sam želeo da knjiga bude na više načina neobična. A drugi je taj, što sam time želeo da pocrtam univerzalnu prirodu zla. Ako nemate vremenske odrednice, geografske odrednice, i ništa od toga onda možete da zaključite samo jedno, a to je da je zlo prisutno svuda i uvek. Da se može dogoditi svakome, bilo kada i bilo gde, istakao je Ivačković. 

    Drugo veče, pod nazivom Arhipelag vere: o mnogim licima zla, govorio je Novo Tomić, profesor književnosti, književni kritičar, izdavač koji se dugo bavio verovanjima u Srba i odnosa tih verovanja prema hrišćanskoj organizovanoj institucionalnoj religiji.

    Treće večeri koje je nazvano Đavo na kauču: borba dobra i zla u prostoru nesvesnog, su sa profesorom Žarkom Trebješaninom autor i član organizacionog odbora Nemanja Vujić, razgovarali o temi šta se sve može defnisati ljudskim zlom i zlom u čoveku. Kako se zlo u čoveku transformiše u apstraktne ili arhetipske pojmove, gde je jedan od najvećih dorpinosa teoriji arhetipova dao Karl Gustav Jung. Trebješanin je objavio rečnik Jungovih pojmova i simbola, pa je kroz njegov pristup i terminologiju pričao o zlu u čoveku i vrstama zla. Trebješanin je rekao da je ovo veoma teška tema i da oni koji nemaju hrabrosti i talenta na njoj mnogi lako da se slome.

    – Knjiga „Bezverje“  je uspela da se uhvati u koštac sa ovom ozbiljnom temom i da izađe uspešno iz te bitke, rekao je Trebješanin.

    Poslednje večeri, koje je nosilo naziv Glačanje ogledala: put do Bezverja, Ivačković je razgovarao sa Nemanjom Vujićem.

    -Jako sam zadovoljan. Bio sam zadovoljan i pre nego što je manifestacija počela. Za mene je odluka organizacionog odbora da ove godine u fokusu manifestacije Jedna knjiga – jedan grad bude roman „Bezverje“, odnosno da bude knjiga o kojoj će se govoriti i povodom koje će se razgovarati, predstavlja veliku počast i istinsku privilegiju. Sada sam još srećniji jer se ispostavilo da su sve četiri večeri manifestacije uspele. Poseta je bila izvrsna. Program je bio veoma jak. Mislim da je i publici bilo zanimljivo i da je sve prošlo kako treba, rekao je Ivačković.

    On je rekao da je na osnovu neformlanih razgovora sa posetiocima, po završetku zvaničnog dela svake večeri, stekao urisak da su ljudi knjigu shvatili na pravi način i da su razumeli poruke koje su on i njegovi gosti hteli da pošalju tokom ove četiri večeri. 

    Poslednju nedelju ove godine u Pančevu, obeležila je manifestacija Jedna knjiga – jedan grad, koja je svim ljubiteljima pisane reči bila više nego uživanje jer su se četiri večeri za redom družili sa sugrađaninom, novinarom i piscem Ivanom Ivačkovićem.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]