• Borba za novo viđenje stvarnosti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prepuna mala sala Kulturnog centra Pančevo, gromoglasan aplauz i buđenje emocija, obeležili su premijeru treće predstave Udruženja „Na pola puta“, koja je izvedena u ponedeljak, 28. decembra, u Kulturnom centru. Predstavu je finansirala kompanija NIS, a u njenom kreiranju kao i prethodna dva puta učestvovali su Stevan Bodroža, režiser, Irina Gilić Žirović, dramaturg i Mina Miladinović, scenograf.

    Osam glumaca članova Udruženja „Na pola puta” koje čine osobe sa intelektualnim teškoćama, kroz muziku, pokret i gest pokušali su gledaocima da predstave svoje viđenje društva i sistema. Tema predstave pod nazivom „Nova škola ili časovi u deset dimenzija“ rodila se tokom radionica koje su sa glumcima sprovodili dramaturg i režiser.

    „Tema je proizašla iz njihovih želja, iz onoga o čemu oni maštaju, sanjaju, o čemu razmišlljaju. Ovog puta oni su ponudili svoje viđenje sistema, a mi smo to doživeli kao neki dalji korak za njih. Uz to vrlo originalno razmišljaju o stvarnosti, vide stvari jasnije i imaju izvanredne ideje. Ja sam njima možda pružio neka znanja kako kroz teatar mogu iskazati misli i osećanja, ali su oni meni dali nešto mnogo značajnije, dublje i sveobuhvatnije”, rekao je Stevan Bodorža.

    Nevena Andrejić se po prvi put oprobala u ulozi glumice, a svoje utiske podelelila je sa nama:

    „Fenomenalno se osećam. Gledala sam svoje drugove na sceni i poželela da se i ja oprobam u glumi. Mnogo smo se lepo družili i zaista mi se dopalo“.

    Nemanji Joviću ovo je druga predstava u kojoj je učestvovao.

    „Zadovoljan sam svojim nastupom. Ovog puta imao sam ulogu profesora geografije i bilo je vrlo interesantno”, izjavio je Nemanja.

    Osnovni cilj ovakvih projekata, a to je da se osobe sa smetnjama u razvoju uključe u društvo, prema rečima Aleksandre Janić, koordinatorke usluga socijalne zaštite u Udruženju „Na pola puta” je postignut. Ona kaže da ovakav način komunikacije s ljudima članovima udruženja mnogo znači i da su svaki put sve bolji.

    Ova predstava je dokaz, kako kaže Irina Gilić Žirović, da umetnički rad mnogo pomaže ljudima da budu bolji, da se otvore i da budu zreliji. Cilj ovakvih komada nije prema njenim rečima glumački izraz već je suština da se pronađe nešto što je glumcima blisko kako bi oni uživali u kreiranju i izvedbi komada.

    Zajednička želja svih učenika je da predstava nastavi svoj život, kao i da se obnove prethodna dva komada koja nažalost nisu mnogo izvođena.

    I. Predić

    Prepuna mala sala Kulturnog centra Pančevo, gromoglasan aplauz i buđenje emocija, obeležili su premijeru treće predstave Udruženja „Na pola puta“, koja je izvedena u ponedeljak, 28. decembra, u Kulturnom centru. Predstavu je finansirala kompanija NIS, a u njenom kreiranju kao i prethodna dva puta učestvovali su Stevan Bodroža, režiser, Irina Gilić Žirović, dramaturg i Mina Miladinović, scenograf.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura