muzej
Kultura

Dani evropske baštine u Narodnom muzeju Pančevo

Izvor: 
Narodni muzej Pančevo Sre, 21/09/2016 - 11:17

PANČEVO, 20. septembar – Narodni muzej Pančevo i ove godine učestvuje u obeležavanju manifestacije „Dani evropske baštine“. Ovogodišnja tema je Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem.

U periodu od 23.09. – 02.10. posetioci Muzeja biće u prilici da u Svečanoj sali pogledaju izložbu fotografija i film „Otkrivanje“ reditelja Vladimira Kajlovica koji je pratio dvogodišnje radove na konzervaciji i restauraciji slikarstva i slikane ornamentike u Svečanoj sali. Takođe, u toku su i radovi na konzervaciji drvene arhitekture u sali, te će posetioci imati priliku da vide kako izgleda jedan od procesa zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa.

Zgrada u kojoj je danas smešten pančevački muzej sagrađena je 1838. godine za vreme Habzburške monarhije čija je prvobitna namena bila zgrada Magistrata. U okviru ovog zdanja nalazi se dvorana Magistrata koja se nekada nazivala i Senatskom salom, a u nekim dokumentima se pominje kao ''Magistratska dvorana''.

Nakon Drugog svetskog rata Svečana sala je više puta okrečena čime je Pančevo izgubilo jedan od najreprezentativnijih prostora u gradu.  Republički zavod za zaštitu spomenika kulture 2005. godine sondažnim ispitivanjima ispod krečenih slojeva otkriva dekorativno zidno slikarstvo. 

Radovi na konzervaciji i restauraciji slikarstva i slikane ornamentike Svečane sale trajali su od novembra 2014. do avgusta 2015. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS, grada Pančeva i kompanije NIS a.d.

 

 Najnovije vesti

Društvo
Pančevo, snimak s robne kuće

Zašto je Pančevo tu gde jeste?

Tražeći zgodno mesto za formiranje gradskog naselja na banatskoj strani, najstariji Pančevci, "Bansiflije" su u srednjem veku našli suvi ocediti plato pored toka Tamiša i ovde osnovali Pančevo. 

Srbija

Umro Predrag Cune Gojković

Pevač Predrag Gojković Cune preminuo je u 85. godini, potvrđeno je RTS-u. Predrag Gojković Cune je rođen 1932. godine. Bio je pevač srpskih narodnih pesama, starogradskih, sevdalinki, zabavnih i

Politika

DS: Smanjiti Pančevcima porez

Pošto je Skupština Grada Pančeva usvojila rebalans kojim je gradski budžet uvećan sa 5,6 na 5,9 milijardi dinara “sugestijama, predlozima i primedbama” oglasila Demokratska stranka. U saopštenju