Izbor iz fonda Narodnog muzeja Pančevo

Dela Uroša Predića u Domu Jevrema Grujića u Beogradu

Pančevo, Pet, 30/09/2016 - 15:47
Mirjana Marić Veličković

U utorak, 04. oktobra, u 18 časova u Domu Jevrema Grujića, biće otvorena izložba „Još jedan pogled na Uroša Predića - izbor dela iz fonda Narodnog muzeja Pančevo“, autora Dimitrija Jovanova, kustosa istoričara umetnosti Narodnog muzeja Pančevo. Izložbu će otvoriti Ministar kulture i informisanja, gospodin Vladan Vukosavljević.

Beogradska publika biće u mogućnosti da mesec dana uživa u delima Uroša Predića i to prvi put posle 20 godina, kada je poslednji put organizovana izložba jednog od najznačajnijih srpskih umetnika u Beogradu na ovaj način.

Na izložbi u Domu Jevrema Grujića posetioci će biti u prilici da vide 24 dela našeg velikog slikarskog genija, 22 dela pripadaju fondu pančevačkog muzeja, dok su dva dela deo zbirke Doma Jevrema Grujića. Pored portreta i religioznih kompozicija, nekoliko studija pokazaće posetiocima na koji način je izuzetni slikar gradio svoje velike kompozicije. Dela su nastala u rasponu od 1886. do 1945. godine, tako da na ovoj izložbi možete pratiti gotovo 60 godina rada našeg velikog slikara.

Svojom lepotom se posebno ističu portreti bračnog para Hadži-Pavlović, za koje bi se moglo reći da predstavljaju vrhunac njegovog portretnog slikarstva, zatim portret Kralja Aleksandra I Karađorđevića, ikona Sveti Pantelejmon isceljuje slepe koju je slikar uradio za unuku Jevrema Grujića  i mnogi drugi.

Dom Jevrema Grujića je blisko povezan sa životom i slikarskim opusom Uroša Predića, a prijateljske veze između umetnika i članova porodice bile su mnogostruke. Upravo zbog toga Narodni muzej iz Pančeva je odlučio da velika izložba ovog srpskog majstora bude baš u Domu koji kroz umetnost povezuje gradove za koje je Predić bio najviše vezan – Beograd i Pančevo.

kralj_aleksandar.jpg

 

Najnovije vesti

Društvo

Uskoro Sajam zapošljavanja u Pančevu

Filijala Pančevo Nacionalne službe za zapošljavanje, u saradnji sa lokalnom samoupravom, organizuje pančevački Sajam zapošljavanja koji će se održati u sredu 29.marta, na korzou u periodu od 11 do

Srbija

SRBIJA: Sve manje obolelih od tuberkuloze

Kao i prethodnih godina, i ove godine se Srbija priključuje Svetskoj kampanji obeležavanja 24. marta, Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze (TB) pod sloganom „Zajedno protiv tuberkuloze“. Ove