• Doživljaj filma i knjige: „Džejms Džojs i film“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Promocija knjige „Džejms Džojs i film“ Nikole Lorencina, održana je u četvrtak, 01. oktobra, u punoj čitaonici Gradske biblioteke. 

    O tome kako pretočiti literaturu u film govorili su filmski i pozorišni reditelj Boro Drašković, filmski kritičar Miroljub Stojanović i autor. 

    U knjizi, koja se ne odnosi samo na film, već je bitna i za teoriju književnosti, Lorencin beleži da je Džojs otvorio prvi bioskop u Irskoj „Kinematograf Volta“, što dokazuje vezu Džojsa i filma. 

    – Ova knjiga je, u stvari, jedna mapa prosvetljenja, kroz koju ćete na kraju shvatiti i knjigu, i pisca i svet. Komplikovan i neobičan svet, sve što nam se dešava, sve što vidimo i čujemo zabeleženo je u ovoj knjizi. Semjuel Beket, Džojsov učenik i prijatelj, napravio je svoj jedini film iz jedne rečenice – misli irskog filozofa Berklija „Biti znači videti“. Taj Beketov film direktno se vezuje za suštinu Džojsa i filma – ono što je nevidljivo, ono što je u glavi, postaje ono što je napolju – rekao je Boro Drašković.

    Nikola Lorencin, kritičar, pedagog, filmski i TV reditelj, napisao je i režirao „Tešku noć“, „Dud“, „Životni napon“, zatim režirao „Ravnogorsku čitanku“, „Vreme televizije“, „Dvojnika iz Knez Mihailove“… 

    Promocija knjige je priređena u organizaciji PanArt-a, Gradske biblioteke Pančeva i Filmskog centra Srbije.

    Jelena Katana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura