• Film pančevačkog reditelja jedini film sa prostora bivše Jugoslavije ove godine na Filmskom festivalu u Kanu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dugometražni igrani film „Teret” scenariste i reditelja Ognjena Glavonića biće prikazan na 71. filmskom festivalu u Kanu, u okviru selekcije „Petnaest dana autora“.

    Film “Teret” jedini je film sa prostora bivše Jugoslavije na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, a njegov autor Ognjen Glavonić ističe da je to film o generaciji naših očeva, ne samo o onome šta su oni ostavili nama, nego i onome šta su oni nasledili od svojih roditelja, film o Jugoslaviji, njenom raspadu i lekcijama koje možemo da naučimo iz toga.

    Film prati Vladu, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, koji dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

    Glavnu ulogu tumači poznati glumac Leon Lučev, a u sporednim ulogama se pojavljuju i Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina, Radoje Čupić, Jovo Maksić, Stefan Trifunović, Tanja Pjevac, Ljubiša Milišić, Novak Bilbija i Ivan Lučev.

    Direktorka fotografije je Tatjana Krstevski, montažerka Jelena Maksimović, scenografiju potpisuje Zorana Petrov, kostim Maja Mirković, dizajn zvuka Jakov Munižaba dok je miks zvuka uradio Žil Benardo. Producenti „Tereta“ su Dragana Jovović, Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić ispred producentske kuće Non-Aligned Films iz Srbije, dok su koproducenti Cinema Defacto (Francuska), Kinorama (Hrvatska) i Three Gardens Film (Iran). Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Autonomne pokrajine Vojvodine, francuskog državnog fonda CNC, evropskog fonda za koprodukcije Eurimages, Hrvatskog Audiovizualnog Centra, fonda Visions Sud Est, Hubert Bals Fonda festivala u Roterdamu i Doha Film Instituta.

    Dugometražni igrani film „Teret” scenariste i reditelja Ognjena Glavonića biće prikazan na 71. filmskom festivalu u Kanu, u okviru selekcije „Petnaest dana autora“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]