• Grupa Vrelo otvara 14. ETHNO.COM festival

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 7. septembar – Jedan od najznačajnijih i najdugovečnijih world music festival u Srbiji – Ethno.com, održaće svoje četrnaesto izdanje, 22. i 23. septembra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. Reč je o festivalu od izuzetne važnosti za promociju etno i world music zvuka regiona i Srbije.

    Prve festivalske večeri, u četvrtak, 22. septembra, od 20.30 na sceni Kulturnog centra Pančeva, u okviru besplatnog programa, nastupiće grupa Vrelo, čija muzika donosi jednostavan, prirodan i logičan, ali neobičan i originalan spoj tradicionalnog srpskog pevanja i novijih muzičkih pravaca (pank, rok, rege, dab, tehno). 

    Pre njihovog koncerta, od 20 časova, nastupiće inkluzivni hor „Zvuci u Jabuci, koji čini dvadeset korisnika Doma „Srce u Jabuci“, dvoje vaspitača i dvadeset meštana sela Jabuka. Hor postoji već pet i po godina, uz stalno povećanje broja članova, repertoara i gostovanja hora.

    Ulaz na oba programa je besplatan.

    Na BBC-jevom konkursu za „Sledeću veliku stvar” (BBC`s The Next Big Thing 2007) u konkurenciji preko 2500 izvođača iz 88 zemalja, Vrelo je nastupalo u Londonu u „Mejda Vejl” (Maida Vale) studiju i plasiralo se na drugo mesto ovog prestižnog takmičenja pesmom „Pošle mome”. U žiriju su bila najveća imena svetske muzičke scene, između ostalih i Najl Rodžers, (producent Dejvida Bouvija) i Vilijam Orbit (čovek koji je producirao jedan album Madone).

    Od tada uspešno nastupaju na velikim festivalima i prestižnim klubovima velikih evropskih gradova (Pariz, Berlin, London, Oslo, Prag, Grac, Sankt Peterburg, Budimpešta, Cirih…). U Srbiji sviraju na svim značajnim festivalima (Egzit, Guča, Nišvil, Zaječarska gitarijada, BELEF).

    Krajem leta 2003. godine Vrelo učestvuje na snimanju muzike za film „Život je čudo” Emira Kusturice. Ova saradnja se nastavlja 2007. godine kada Vrelo postaje deo ekipe Kusturičine pank opere „Dom za vešanje”. Opera je premijerno izvedena i igrana u Parizu u Operi Bastilja (L’Opéra Bastille) tokom leta 2007. godine. 2009. godine Vrelo je dobilo nagradu „Oskar popularnosti” u RS za album godine.

    Članovi Vrela su Nataša Tomić (vokal), Stanko Tomić (bas gitara,  gitara), Zlatko Sakulski  (bubnjevi, udaraljke, gitara), Marijana Bizumić (vokal), Ivana Jovanović (vokal, harmonika, klavijature), Brankica Ivanković (vokal) i Maja Martić (vokal).

    Inkluzivni hor „Zvuci u Jabuci“ čini dvadeset korisnika Doma „Srce u jabuci“, dvoje vaspitača (Olgica Ilić Mitevski – horovođa, i Ivan Karaklić – član hora, organizator gostovanja i PR) i dvadeset meštana sela Jabuka. Hor postoji već pet i po godina, uz stalno povećanje broja članova, repertoara i gostovanja hora. Do sada su učestvovali na mnogim manifestacijama, među kojima su „Pančevački dani duhovne muzike“ u Svetosavskom domu, Pančevo Film Festival, prateći program džez festivala u Kulturnom centru Pančeva, otkrivanje spomenika „Inkluzivno srce” na keju u Pančevu, festival „Srca u harmoniji“ u Novom Sadu, i mnoge druge.

    Posebnu aktivnost hora čini saradnja sa eminentnim umetnicima koji kroz svoja gostovanja u Domu pomažu horu da istanča svoj muzički ukus i „zanatski“ se unapredi. Horu su nekoliko puta dolazili u „radnu“ posetu Dragan Nikolić, braća Teofilović, Svetlana Stević (drugi put sa čitavom filmskom ekipom RTS-a kako bi deo fima o svom umetničkom životu i radu snimila sa horom), etno-grupa muzičke škole „Mokranjac” sa svojom profesorkom Jelenom Ćetković (zajednički nastup u novosadskoj Sinagogi na međunarodnom festivalu „Hearts in harmony“), Vlada Nikić, Danka Stojiljković i drugi. U oktobru ove godine hor putuje u Nemačku, na mini turneju. Ova horska inkluzija uopšte nije iluzija, već se sve više razgranava – pružajući svoje grane i „preko grane“ – nastupima i u inostranstvu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura