• Izložba „Crno i belo – priča o čokoladi“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 13. maj – Drugog dana manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, u Narodnom muzeju Pančeva, je otvorena izložba  „Crno i belo – priča o čokoladi“, autora mr Olge Vasić i dr Dese Đorđević Milutinović.
     

    Posetioci su ovog puta imali priliku  da kroz  prikaz otkrića i istorije, upoznaju ulogu i značaj čokolade u različitim civilizacijama, njen industrijski razvoj, sve do nastanka savremene čokolade u kojoj svakodnevno uživaju milioni ljudi širom sveta.
    Pored predstavljanja putanje ovog prirodnog proizvoda kroz istoriju, posetioci su saznali i gde je pronađena prva čokolada, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka, kada je i ko vodio „čokoladni rat”, gde se nalazi Akademija čokolade, i gde postoji čokoladno ropstvo.
    Prva kutija za ovaj slatkiš, kreirana pre skoro sto godina, prva čokolada sa naših prostora, razni oblici i veličine čokolada, i još mnogo drugih zanimljivih i ukusnih eksponata, posebno su privukli pažnju najmlađim posetiocima.

     

     

     

     „Na izložbi je premijerno prikazana najstarija kutija odnosno pakovanje za čokoladu u Srbiji iz 1903. godine, a proizvođač je bio Kosta Šonda. Ovaj eksponat je sasvim slučajno pronađen i sada se može prvi put videti”, rekla je prilikom otvaranja izložbe dr Desa Đorđević Milutinović.
     

    Posetioci će u Narodnom muzeju, u okviru pratećeg programa ove manifestacije, imati priliku da posete radionicu „Pišem čokoladom” u saradnji sa ETŠ „Paja Marganović”, u utorak, 17. maja, u 17h, a stručno vođenje kroz izložbu „Crno i belo – priča o čokoladi“, održaće se u sredu, 18. maja, u 18h.

     

    Drugog dana manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, u Narodnom muzeju Pančeva, je otvorena izložba  „Crno i belo – priča o čokoladi“, autora mr Olge Vasić i dr Dese Đorđević Milutinović.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]