• Izložba fotografija Sanje Momčilović

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U utorak, 8. oktobra, u galeriji „Process“ u Beogradu, otvorena je izložba fotografija pančevačke slikarke Sanje Momčilović.

    “Ove fotografije nastale su u toku 2010. i 2011. godine i to je bio moj prvi kontakt sa fotografijom i predstavlja jedan od presudnih momenata zbog kojih sam kasnije i rešila da upišem umetnički fakultet. Zapravo je fotografija bila jedan od stepenika do slikarstva. Na neki način sam zaboravila na ove radove, dugo su stajali u arhivi bez ikakve želje da budu iskorišćeni, ali sam nedavno, u momentu dokolice, počela da se igram  njima i da ih digitalnim postupkom prebacujem u negative. Tada sam shvatila da je upravo to estetika koja mi je bila potrebna, tako da te fotografije predstavljaju proizvod slučajnosti, prošlosti i vizuelnog istraživanja, zapravo pokušaja da se fotografski medij prevede na likovni. Osovna ideja i jeste u slobodi da se manipuliše različitim vizuelnim pristupima i tehnikama, dokle god oni dozvoljavaju da se trenutna ideja izrazi na pravi način. Fotografije treba da aludiraju na detinjstvo, apsurd i snoviđenje, to su određene teme o kojima sam razmišljala u poslednje vreme i koje su bile presudne za odabir radova. Cirkuska estetika, neonski kolorit i izraženi kontrast koji negativ dopušta treba da uvedu posmatrača u jedan ekspresivni svet iskivljenog viđenja realnosti, koji svoju osnovu nalazi u sećanjima.“, rekla je Sanja za 013info.

    Sanja Momčilović rođena je Pančevu 1986. godine. Student je treće godine slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Iako su crtež i slika glavni mediji u kojima se izražava, postoje povremeni istupi iz uobičajenih aršina te je svoje vizuelno istraživanje pronašla i u mediju fotografije I murala. Negativ je prva samostalna izložba.  U galeriji Process u Beogradu izloženo je sedamnaest fotografija, koje su analogne, ali su digitalnim postupkom prebačene u negative.

    Izložba je otvorena do 14. oktobra.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura