• Kada klavir progovori radosno i rapsodično

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Retko kada klavir deluje tako moćno i raskošno kao što je zazvučao pod prstima Maje Rajković na koncertu održanom 23. aprila u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ Pančevo. Ona je duboku misaonost i lepotu svih kompozicija donela sa lakoćom i umešnošću, ostvarivši pritom izuzetnu komunikaciju sa publikom

    Ljubitelji klavirske muzike uživali su najpre u široko odsviranim frazama i fino iznijansiranoj ariji iz Kantate br. 127 Johana Sebastijana Baha „Moja duša u tebi počiva, Hriste“, a potom u virtuoznom, raspevanom i efektnom Koralnom preludijumu BWV 734 „Radujte se, hrišćani!“ istog autora. Nakon ovih dela, koncepcijski su se sasvim fino nadovezale „Dve igre“ Svetislava Božića, jedna elegična i meditativna, sa svim delikatnim harmonskim prelivima, a druga virtuozna, razigranog duha.

    U središnjem delu programa Maja Rajković je interpretirala Sonatu op. 22 u g-molu Roberta Šumana, jednu od malobrojnih koje je ovaj kompozitor napisao za klavir, interesantnu po tome što je, prema mišljenju Klare Šuman, u nju utkao i izrazio čitavo svoje biće. Ovo tehnički zahtevno četvorostavačno delo, na tren rapsodično i razbarušeno, a na tren prigušenih misli i smireno, pijanistkinja je izvela sa velikom radošću i preciznošću. Odolevajući svim izazovima, fino je oblikovala fraze i vrlo jasno izrazila delikatne kompozitorove muzičke ideje.

    Da je Franc List bio pravi majstor i u obradama dela svojih savremenika, publike je čula i ovom prilikom jer je resital Maje Rajković obuhvatio dve solo pesme transkribovane za klavir: „Prolećna nada“ („Frühlingsglaube“) Franca Šuberta i „Posvećenje“ („Widmung“) Roberta Šumana. Ovo je bila prava muzika za sladokusce, za ljubitelje romantičarskih komada, za one koji i dalje znaju da osluškuju svoje srce i da sanjare. No, ta sanjarenja ubrzo je raspršila olujna „Transcendentalna etida br. 10 u f-molu“ Franca Lista, koju je Rajkovićeva izvela briljantno, u dahu, kao i bravurozna „Mađarska rapsodija br. 6“. Klavir je u potpunosti progovorio punim tonom, orkestarskim bojama, a publika je nagradila pijanistkinju za posvećen i virtuozan nastup gromoglasnim aplauzom. U znak zahvalnosti, na bis se čuo „Prelid“ op. 23 u B-duru Sergeja Rahmanjinova, kojim je završen jedan od najzapaženijih koncerata u sezoni pančevačke Muzičke škole.

    Maja Rajković rođena je u Beogradu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Konstantina Bogina. Završila je Školu za visoko muzičko usavršavanje u Portogruaru (Italija) kod istog profesora, gde se usavršavala u oblasti klavira i kamerne muzike. Magistrirala je u klasi Dušana Trbojevića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je nedavno i doktorirala. Na istom fakultetu je zaposlena kao redovni profesor na Katedri za klavir. Tokom školovanja je osvojila niz značajnih nagrada za klavir i kamernu muziku. Snimala je za radio i televiziju. Nastupala je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Gudačima Svetog Đorđa i drugim ansamblima. Koncertirala je u mnogim gradovima naše zemlje, ali i u Italiji, Engleskoj, Grčkoj, Luksemburgu…

    J. Svirac

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura