• Kako rekonstruisati svakodnevicu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predstojeći 11. Beldocs (od 7. do 14. maja) ne samo da će ugostiti velika imena svetskog filma i dokumentaristike, već će i upriličiti masterčasove, na kojima će se oni obratiti kako filmskim znalcima tako i sve brojnijoj publici.

    Svaki gost koji ima masterčas, već pripremljenom temom intrigira i privlači pažnju. Tako će čuveni Ejbel Ferara govoriti kako režirati sebe samog, odnosno kako održati karijeru filmskog autora? Kao jedan od poslednjih filmskih pobunjenika na svetu, Ferara je uspeo da se preseli iz jednog žanra u drugi, zadržavajući svoju umetničku slobodu. Kako se ovo postiže i koje su veštine koje nezavisni filmejker treba da stekne, otkrićemo od umetnika lično.

    Ulrih Zajdl pak donosi novu vrstu estetike, samim tim i predavanja. Iako sebe ne smatra dokumentaristom, Zajdl je filmskoj javnosti poznat po jedinstvenom izrazu na maglovitoj granici između dokumentarnog i igranog filma. Uvek aktuelan i savremen, kroz priče o svakodnevici malih junaka, Zajdl pred publiku postavlja ogledalo u kojem se ogleda stanje savremenog društva. Masterklas u prostoru Jugoslovenske kinoteke uvešće nas u poetiku kontroverznog austrijskog reditelja koji je obeležio evropsku kinematografiju 21. veka.

    Krajnje neobičan a već afirmisan reditelj, koji je i pažnju ovdašnje publike privukao filmovima Fantom i Ornitolog, nagrađen Zlatnim leopardom za najbolju režiju u Lokarnu, prvi put dolazi u Beograd da predstavi svoj neobičan opus. Sa njim će se razgovarati o granicama stvarnosti i fikcije, mitovima i religiji, seksualnosti, savremenoj etnologiji, lutanju, Lisabonu, umetnosti i životu. Zamišljen u formi razgovora sa publikom, masterklas ima za cilj da predstavi metode rada ovog vanrednog umetnika.

    Dokumentovanje i zapisivanje lično-političkih sećanja u filmu Meteori – naziv je masterčasa sa Gürcanom Keltekom, autorom iz Turske, koji će voditi šef Industry programa Beldocsa M. Đem Uztifekći, takođe reditelj po vokaciji. Keltek će govoriti o kreativnom procesu u svom filmu koji predstavlja estetsku reakciju na političke sukobe u Istanbulu, Kipru i kurdskoj oblasti Anatolija uz prikazivanje isečaka iz filmova Meteors (2017), Colony (2015) i Overtime (2012).

    Studija slučaja HBO Evropa fokusiraće se na višestruko nagrađivani dokumentarac Druga strana svega Mile Turajlić, o čemu će govoriti Hanka Kastelicova, naručilac programa i producent za HBO Evropa i autorka. Kastelicova će predstaviti pristup HBO Evrope radu na koprodukciji, a Turajlić će govoriti o svom kreativnom procesu tokom produkcije filma, kao i o kreativnoj saradnji sa kućom HBO Evropa.

    Svakako će čista egzotika biti razgovor o rekonstrukciji istorije sa slikama iz sadašnjosti u filmu Valdhajmov valcer, sa autorkom Rut Bekerman. Za potrebe svog filma Bekermanova je posećivala fotografske arhive i koristila lične snimke da bi obelodanila istinu o prošlosti uz slike iz sadašnjosti, sa ciljem da ljude suoči sa fašizmom i totalitarizmom koji se još uvek konstantno i iznova javljaju uz pomoć zvanične istorije.

    I konačno, domaći dokumentarista Boris Mitić govoriće na temu – kako snimiti Ništa! Naravno, tom prilikom će se pozivati na inspirativni pregled prepreka i rešenja u izradi filma svog filma Slatko od Ništa, utešne dokumentarne parodije o Ništa. Kako sam autor navodi, film je nastao iz dokoličarske retoričke provokacije, da bi se tokom osam godina probijao kroz brda i dolove međunarodnog finansiranja i 20.000 stranica najraznovrsnije bibliografije, destilovane naposletku u stihove koje kazuje Iggy Pop, a koje ilustruju desetine snimatelja u 70 zemalja.

    Više o mestu i vremenu održavanja masterčasova, pogledajte na sajtu http://beldocs.rs/master-classes/ 

    Predstojeći 11. Beldocs (od 7. do 14. maja) ne samo da će ugostiti velika imena svetskog filma i dokumentaristike, već će i upriličiti masterčasove, na kojima će se oni obratiti kako filmskim znalcima tako i sve brojnijoj publici.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]