• Književnost ne daje odgovore, već postavlja pitanja!

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Manifestacija „Jedna knjiga – jedan grad“ ove godine bila je posvećena knjizi „Savršeno sećanje na smrt“ Radoslava Petkovića. Nakon četiri dana ispunjena interesantnim tumačenjima gostujućih stručnjaka, završena je u četvrtak, 24 decembra. Ovogodišnju manifestaciju organizovala je Gradska biblioteka Pančevo, pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

    „Jedna knjiga – jedan grad“ ima za cilj promovisanje književnosti i kulture čitanja kroz razne atraktivne sadržaje koji, osim knjige i njenog autora, publici predstavljaju i kulturu (sa akcentom na književnosti) čitave države, odnosno jezičkog podneblja iz kojeg pisac i napisano dolaze do nas. Pored predstavljanja samog dela i analize njegovih različitih aspekata (literarnih i vanliterarnih), kao i stvaralaštva autora, ovaj program se realizuje organizivanjem niza aktivnosti (promocije, predavanja i tribine) tokom kojih se nastavlja istraživanje pitanja i fenomena kojima se delo bavi.

     

     

    Tokom četiri dana, gosti manifestacije bili su ugledni stručnjaci iz sveta književnosti, ali i drugih oblasti, koji su, zajedno sa autorom, pokušali da publici što bolje predstave i iz više uglova osvetle  „Savršeno sećanje na smrt“. Ovaj roman dobio je  nagradu „Borisav Stanković“  za najbolju proznu knjigu u 2009. godini, a bio je i u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Autor knjige Radoslav Petković rekao nam je da je više nego zadovoljan svojim sagovornicima, uz konstataciju da su na izvanredan način prezentovali svoja razmišljanja.

    „Mislim da je ova manifestacija sjajna prilika da se ne osmatra samo jedna knjiga iz raznih uglova, već i da se o mnogo čemu govori. Svaka dobra knjiga načinje niz tema i ovo je odlična prilika da se tokom par dana tako nešto i uradi“, rekao je Petković i dodao:

    „Na ovaj način može se o knjizi govoriti smirenije nego što je to uobičajeno na promocijama i književnim večerima, kada se sve radi na brzinu, u jednom dahu, sa željom da se nešto kaže, a da neki aspekti, iako ih te knjige zavređuju, ostanu po strani.“

    On je, takođe, rekao da je veoma polaskan što je tema ovogodišnjeg programa „Jedna knjiga – jedan grad“ bio njegov književni opus i knjiga „Savršeno sećanje na smrt“. Izbor ovog domaćeg pisca dodatno dobija na značaju ako se uzme u obzir da je prethodnih nekoliko manifestacija bilo posvećeno delima nekih od najznačajnijih evropskih i svetskih autora.

    Prve večeri koja je nosila naziv Filozofija nezaborava govorili su autor Radoslav Petković, Slobodan Guberinić, savetnik u redakciji „Lagune“ i Dejan Mihailović, urednik u  „Laguni“. Ono što će obradovati ljubitelje dela Radoslava Petkovića je najava uredništva ove izdavačke kuće da će štampati nova izdanja ovog romana.

     

     

    Druge večeri, u okviru teme Savršeno sećanje na smrt kao ezoterični triler ili kako pročitati prošlost i budućnost, govorio je Mića Vujičić, književni kritičar. Petkovićev roman u više navrata okarakterisan je kao okultni triler, a sam autor potvrdio je da mu se ova odrednica veoma dopada, i to ne samo kao marketinški potez.

    Treće veče bilo je posvećeno predstavljanju knjige „Poslednji Romeji“ Nemanje Rotara. Učestovovali su autor knjige i prof. dr Dobrivoje Stanojević, književni kritičar.

     

     

    Knjiga „Poslednji Romeji“ sadrži dva istorijska romana o Vizantiji – „Poslednja noć na Levantu“ i „Čuvari Balkana“ – kao i postvizantijsku novelu „Zlatni rog“ u kojoj se na uzbudljiv način sreću istorijsko doba i savremeni trenutak.

    „Kada se piše istorijski roman potrebno je više vremena da se sakupe podaci. Mora se detaljno istražiti vreme o kojem se piše. Ne samo ono što se dešavalo na dvoru već i u životima malih ljudi. U ovoj knizi imamo jednog pesnika koji se pojavljuje kao lik, odnosno ličnost koja pokušava da sublimira pad Carigrada na jedan vrlo moderan način poetskim senzibilitetom“, rekao je Rotar o svojoj knjizi i dodao:

    „U Vizantiji se jako vodilo računa o načinu ophođenja, koje je bilo uzvišeno. Što nama sada zvuči patetično kada čitamo, ali to su sve stvari o kojima mora da se vodi računa i koje moraju da se prouče pre nego krene sam proces pisanja.“

    Profesor stilistike i retorike na Fakultetu političkih nauka i književni kritičar dr Dobrivoje Stanojević, na zanimljiv način predstavio je knjigu Nemanje Rotara:

    „Ovo je žanr koji privlači ljude, jer govori o poslednjim Romejima i Vizantincima. Knjiga nas uvlači u vtrlog istorijskog sećanja neverovatnog lirizma i ima mnogo toga da kaže o današnjem vremenu. Vrlo visprena, duhovita, mistična, sa elementima kriminalističkog romana. Kada se upustite njenim vodama, ne znate gde će vas ova knjiga odvesti“, rekao je Stanojević. U drugom delu večeri govorili su istoričar-vizantolog Milan Vukašinović i autor Radoslav Petković u okviru teme O kraju govoreći: istorija, trauma i narativ.

     

     

    Poslednje, četvrte večeri, o knjizi je govorilo dvoje uglednih stručnjaka iz Novog Sada.I dok se prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović fokusirala na temu Savrseno secanje na smrt ili magija pripovedanja, esejista i kritičar Vladimir Kopicl govorio je o međuigrama istorije i naracije u romanu Radoslava Petkovića. Manifestaciju je zatvorio Radoslav Petković, rečima:

    „Hteo bih da se zahvalim Gradskoj bibliteci Pančevo i svim ljudima koji su priredili ove četiri večeri. Manifestacija ‚Jedna knjiga – jedan grad‘ omogućuje da se o svačemu govori, ne samo što se jedne knjige tiče, što je za autore veliko uživanje“, rekao je Petković i podelio misao koja ostavlja puno prostora za promišljanje:

    „Razmišljajući o modernom svetu, čovek nekada može da stekne utisak da niko od nas nema odgovore na pitanja savremenog doba. I ne samo da nemamo odgovore, već nemamo ni prava pitanja…“

    M.M. Veličković

    Manifestacija „Jedna knjiga – jedan grad“ ove godine bila je posvećena knjizi „Savršeno sećanje na smrt“ Radoslava Petkovića. Nakon četiri dana ispunjenih interesantnim tumačenjima gostujućih stručnjaka, završena je u četvrtak, 24 decembra. Ovogodišnju manifestaciju organizovala je Gradska biblioteka, pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]