• KULTURNI CENTAR PANČEVA: Zanimljiv program u februaru

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kulturni centar Pančeva je u februaru pripremio program za svačiji ukus, a kao najzanimljivije izdvajamo filmsko ostvarenje Teret Pančevca Ognjena Glavonića, predstavu Korešpodencija Zvezdara teatra, romantični koncert Nevernih beba, multimedijalnu izložbu Kolekcija decenija, dečju predstavu Čudesna šuma i predstavljanje izdavačke kuće Heliks.

    Debitantski igrani film Teret Pančevca Ognjena Glavonića, koji je svetsku premijeru imao na Kanskom festivalu u okviru programa Petnaest dana autora, prikazivaće se 8. i 9. februara od 19 i 21h, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Među brojnim priznanjima i osvojenim nagradama za ovaj film, Ognjen Glavonić osvojio je i nagradu za najboljeg reditelja na Međunarodnim filmskim festivalima u Kini i Maroku, dok je nagradu za najbolji dugometražni film osvojio na Zagreb film festivalu.

    Film prati Vladu, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, koji, dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, ne zna i ne želi da zna šta prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret. Uloge tumače Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović i drugi.

     

    U nedelju, 10. februara sa početkom u 19.30 na programu je višenagrađivana pozorišna predstava Korešpodencija Zvezdara teatra u režiji Gorčina Stojanovića.

     

    Radnja se dešava u Beogradu i Beču 1847-1848, pre i za vreme Mađarske bune. U središtu izvanredne, duhovite scenske priče jesu odnosi u imućnoj, uglednoj porodici, poslovi u njihovoj uspešnoj firmi, unuk i sin, koji se zagledao u visprenu cirkusku damu, ali je zapravo, na svoj način, ključan kontekst koji se kroz sve to prelama i u kome se sve ogleda. Korešpodencija je, kako se pokazalo, aktuelna i u današnjem vremenu jer se bavi time kako i na koji način sačuvati porodicu, uravnotežiti svoju slobodarsku prirodu duha i želje za igrom i maštom sa onim što je krajnje konkretno i realno, a to je da se preživi.

     

    U predstavi igraju Branislav Lečić, Slavko Štimac, Anica Dobra, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidaković.

     

    Muzički sastav Neverne bebe održaće romantični koncert povodom Dana zaljubljenih u četvrtak, 14. februara u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

     

    Karakteristični po ideji od koje nisu hteli da odstupe ni u najtežim godinama i želeći da sviraju jedino ono što osećaju bez kompromisa, članovi Nevernih beba izborili su se za svoju čvrstu poziciju na srpskoj pop-rok sceni i deklarisali kao skup izuzetnih muzičara koji najbolje od sebe daju na koncertima. Tokom karijere duge 25 godina, održali su preko dve hiljade koncerata i objavili su sedam studijskih albuma. Nastupili su kao predgrupa grupi Toto 2006. godine na Tašmajdanu, kao i na koncertu Lenija Kravica u Beogradskoj areni 2008. godine. Na albumu Iza oblaka ostvarena je saradnja sa svetski poznatim muzičarem Sajmonom Filipsom iz grupe Toto.

     

    Multimedijalna izložba Kolekcija decenija biće otvorena u četvrtak, 21. februara u 19 časova u Galeriji Milorada Bate Mihailovića. Reč je o kustosko-umetničkom istraživanju kustoskinje Zorane Đaković Minniti i umetnika Siniše Ilića u saradnji sa Ivanom Markez Filipović, urednicom programa vizuelnih umetnosti i kolekcije Kulturnog centra Pančeva. Izložba će obuhvati i izložbu radova umetnika Siniše Ilića, Nadežde Novičić, Anssi Kasitonni, Karsten Konrad, Olivere Parlić, Dubravke Sekulić, Ljubice – Cuce Sokić, Anika Ström i drugih.

     

    Ideja kustosko-umetničkog istraživanja Kolekcija decenija je otvorena platforma koja polazi od promišljanja i pozicioniranja kolekcije Oktobarski salon, formirane oko jedne od grupnih izložbi na kulturnom prostoru bivše Jugoslavije. Izložbe otvaraju pitanja kako kolekcija utiče na umetničku scenu u svom okruženju, kako je definiše i kako pokreće dalja umetnička razmišljanja i produkciju radova. Kakav je odnos između radova koji se nalaze u kolekciji i onih koji gravitiraju oko iste. Kako kolekcija funkcioniše izmeštena iz svog okruženja? Postoji li i kakav je odnos s drugim kolekcijama? Izložba će trajati do petka, 8. marta.

     

    Dečja predstava Čudesna šuma u koprodukciji Udruženja Hajde, obraduj dan! i dečje scene Pođi tuda Kulturnog centra Pančeva održaće se u subotu, 2. februara u 12 časova, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Tekst i režiju potpisuju Nikola Marković i Tatjana Milanov, a uloge tumače Tatjana Milanov, Nikola Marković, Jadranka Nanić Jovanović.

     

    Predstava govori o devojčici Nadi koja odlučuje da pomogne stanovnicima Čudesne šume nakon što od Šumske vile Lilezelenvile saznaje da je Sebični kralј Kerko zabranio svima u kralјevstvu da uživaju i da se zabavlјaju. U nameri da u tome uspe, Nada okuplja šašavu i hrabru družinu u nameri da Čudesnoj šumi vrate nekadašnji sjaj. Predstava nas vodi na čarobno putovanje u kome mašta postaje stvarnost, a dobrota i prijatelјstvo pobeđuju.

    U utorak, 26. februara u 19 časova u Galeriji Milorada Bate Mihailovića biće predstavljena Izdavačka kuća Heliks. Na promociji će učestvovati dr Milan Ćirković, dr Srđa Janković i Bojan Stojanović.

     

    Izdavačka kuća Heliks osnovana je 2005. godine s ciljem da srpsko tržište knjiga obogati najboljim svetskim naslovima iz oblasti popularne nauke. Naši čitaoci moći će da uživaju u delima pisaca koji imaju dar da formalni jezik nauke pretoče u uzbudljivo štivo što se s lakoćom čita i razume. Ričard Dokins, Brajan Grin, Mičio Kaku, Karl Segan, Met Ridli, Stiven Pinker, Džon Gribin, Pol Dejvis i mnogi drugi poznati autori čine stvaralačku bazu čija će dela „Heliks” objaviti na srpskom jeziku.

     

     

    Kulturni centar Pančeva je u februaru pripremio program za svačiji ukus, a kao najzanimljivije izdvajamo filmsko ostvarenje Teret Pančevca Ognjena Glavonića, predstavu Korešpodencija Zvezdara teatra, romantični koncert Nevernih beba, multimedijalnu izložbu Kolekcija decenija, dečju predstavu Čudesna šuma i predstavljanje izdavačke kuće Heliks.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura